15 august. Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Ziua Marinei Române. O mare sărbătoare.
În anul de graţie 2002 sătul de acelaşi întrebări puse an de an de jurnaliştii curioşi, comandorul dr. Marian Moşneagu, pe atunci directorul Muzeului Marinei Române a scris o carte: “Ziua Marinei la români”, editura Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Pasionat până peste cap de istorie o ţin şi acum în bibliotecă.
Dincolo de adevărurile biblice privind ocrotirea marinarilor de Maica Domnului, cartea aduce elemente noi, extrem de pitoreşti. Astfel se spune că în urmă cu peste 500 de ani, piraţii care se adăposteau la poalele versantului alpin Montenero ar fi găsit într-o peşteră icoana Fecioarei Maria, pe care au luat-o cu ei. A doua seară icoana însă dispăruse. Revenind la Monterno, piraţii au descoperit înmărmuriţi icoana în aceeaşi peşteră, astfel încât, cuprinţi de remuşcări, au dus-o la catedrala din Livorno, dar minunea se repeata. Adoratorii ei au decis să o lase la Montenero, transformând peştera în capelă. Astfel piraţii şi marinarii de prin împrejurimi s-au pus sub ocrotirea icoanei miraculoase.
Istoria e plină de lucruri superbe. Astfel la începutul secolului XX a existat chiar o corabie-mânăstire, denumită “Pakrov Presviattia Bogoradizy”, aparţinând mănăstirii Pantelimon din Muntele Athos. Întreg echipajul - ne spune comandorul dr. Moşneagu – în frunte cu căpitanul-părintele Gherasim, ieromonah – era format din călugări.
Corabia vopsită în negru, cu o mare cruce albă la prova, avea în mijloc o capelă unde părintele Gherasim ţinea zilnic slujbe. Corabia naviga sub pavilion turcesc, iar călugării marinari erau de naţionalitate rusă şi transportau cu acestă originală navă uleiul sfinţit, de la Muntele Athos la mănăstirea Pantelimon din Moscova. Toate regulile mânăstireşti erau respectate pe corabie, iar vizitarea acesteia de către femei era strict interzisă.
Dincolo de toate legendele, cert este că prima sărbătoare oficială a Zilei Marinei a avut loc joi 15 august 1902, ziarul “Steau Constanţei” anunţând că “astăzi joi 15 august, Sfânta Maria, fiind patronul Flotilei noastre, se vor face sărbătorile obişnuite pe mare de către vasele care se găsesc în port”. Sărbătoarea a avut loc dimineaţa la crucişătorul “Elisabeta”, unde au fost prezenţi toţi ofiţerii Diviziei de Mare. Printre oficialităţi s-a numărat domnul ministru de Război Surdza, comandantul Diviziei active, generalul Vasiliu Năsturel şi câţiva ofiţeri superiori de pe uscat. Sumele încasate pentru asistenâa la serbare s-au vărsat în folosul Palatului Invalizilor, iar Primăria a împrumutat Căpităniei portului un număr de 400 de felinare. Adevărul este că evenimentul s-a bucurat de succes şi datorită reclamei extraordinare:”regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauţilor şi altele…”
Aşa a început această frumoasă tradiţie!