După ce a ratat cu PDL, Blaga conduce campania lui Iohannis
- Andreea Udrea, consultant politic
- 14 august 2014, 00:03
Șeful campaniei electorale a lui Iohannis, Vasile Blaga a avut performanțe electorale modeste de când a preluat conducerea PDL.
Pentru a-i mobiliza și consola pe democrat-liberalii din teritoriu, în contextul în care aceștia a trebuit să renunțe la prezidențiabilul desemnat al partidului, Cătălin Predoiu, în favoarea lui Klaus Iohannis, liderii ACL l-au desemnat șef al campaniei prezidențiale pe președintele PDL, Vasile Blaga.
Altădată cunoscut drept un bun organizator de partid, secretar general al PDL și șef al campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu în 2004, performanțele electorale ale lui Vasile Blaga din ultima vreme lasă de dorit. Astfel, deși s-au aflat în Opoziție, democrat-liberalii conduși de Vasile Blaga au realizat performanța nedorită de a scădea cu mai bine de 4 procente în doi ani.
La alegerile parlamentare din decembrie 2012, la 5 luni de la preluarea șefiei partidului, PDL a obținut sub 17% din voturi cu alianța din care făcea parte, ARD, în timp ce la alegerile locale din iunie 2012 obținuse 22%. La europarlamentarele de pe 25 mai 2014, PDL a reușit să obțină un scor chiar mai prost, ajungând la 12%.
Și scorul obținut de Blaga în colegiul său la alegerile din 2012 lasă de dorit. Astfel, Vasile Blaga și-a obținut la mustață mandatul de senator, intrând în Parlament de pe locul doi, cu doar 25,37% din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Matei Suciu, a obținut aproape dublu: 53,59% din voturi.
Și capacitatea actualului șef de campanie al Alianței Creștine-Liberale de a-și păstra colegii în partid estepusă sub semnul întrebării.
Plecarea din partid a lui Sorin Frunzăverde în 2012 și înscrierea sa în PNL, după ce acesta a ajuns prim-vicepreședinte al PDL în urma unui compromis între grupările Boc și Blaga, dar și a lui Mihai Stănișoară, ambii apropiați de Vasile Blaga, i-au creat probleme de imagine liderului PDL. Plecarea a aproximativ 20 de parlamentari din PDL nemulțumiți de conducerea partidului în ianuarie 2014 și înscrierea acestora în PMP a reprezentat o altă vulnerabilitate a lui Vasile Blaga.
Fuziunea PDL cu PNL, cu preluarea numelui partidului condus de Klaus Iohannis, este o altă temă de atac a adversarilor politici.
Ponta critică prezența lui Blaga în staff-ul lui Iohannis
Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că discursul liderului PNL, Klaus Iohannis, pare scris de preşedintele Traian Băsescu sau de oamenii săi şi afirmă că acesta vrea să refacă economia României cu cei care au distrus-o în perioada 2009-2012. „Devine din ce în ce mai clar că la alegerile care vor urma ne vom confrunta noi, cei care am reparat dezastrul făcut de Băsescu și oamenii lui, cu echipa lui Traian Băsescu, cea care vrea să facă din nou doar ceea ce știe”, a conchis primul ministru.
În replică, Vasile Blaga a declarat că premierul Victor Ponta încearcă să se raporteze, prin „gesturi disperate”, la Traian Băsescu, în condiţiile în care actualul şef al statului nu candidează la alegerile prezidenţiale din acest an. „Domnul Ponta face gesturi disperate de a se raporta ca și la europarlamentare la Traian Băsescu. Traian Băsescu nu candidează. Să fie liniștit domnul Ponta din acest punct de vedere”, a afirmat Vasile Blaga.