Piața bancară se pregătește de noi vânzări

Piața bancară se pregătește de noi vânzări

Băncile fac ordine în propriile curți, vânzând lunar portofolii de credite neperformante, dar nu este exclus să asistăm la noi preluări importante, până la fi nalul anului.

În ultima săptămână, trei instituții financiar- bancare au anunțat vânzări de portofolii și preluări de ordinul zecilor de milioane de euro. Analiștii se așteaptă ca asemenea vești să apară din ce în ce mai des, în special în cazul instituțiilor de credit medii și mici. „Aceste preluări ar fi trebuit să se materializeze în urmă cu trei ani și vor duce la consolidare. Pe viitor, vor fi mișcări importante în partea de jos a topului, mai ales în cazul instituțiilor care nu sunt de nișă. De la numărul șase în jos, e greu pentru un jucător să mai însemne ceva”, ne-a declarat Mihai Pop, manager în cadrul companiei de consultanță EY România.

Tranzacții de milioane de euro

Ultima tranzacție a fost anunțată de UniCredit Ţiriac. Banca a semnat un acord cu RBS România privind transferul către UniCredit al celor 500 de clienți corporate ai RBS, o tranzacţie care vizează un portofoliu total de active de 260 milioane de euro şi depozite de 315 milioane de euro. Transferul vine după ce, în 2013, UniCredit a preluat portofoliul de retail al RBS, precum şi angajaţii din divizia de retail. Acum, Unicredit va pre lua angajații diviziei corporate, iar RBS va ieși de pe piața internă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, în urmă cu o săptămână, OTP Bank România a preluat intregral Millennium Bank România, printr-o tranzacție care se ridică la 39 de milioane de euro. Drept urmare, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

Și BCR a semnat în iulie o tranzacție în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru vânzarea unui pachet de credite neperformante, acordate companiilor şi garantate, către un consorţiu de investitori străini.

Rezultate pozitive

Într-o piață în care se poartă negocieri intense în spatele ușilor închise, unele dintre cele mai mari bănci au anunțat rezultate financiare pozitive, la finele primului semestru. BRD-Groupe Societe Generale, a doua mare bancă din România după active, și-a dublat profi tul în primele șase luni din 2014, până la valoarea de 123 de milioane de lei, datorită reducerii provizioanelor și scăderii costurilor operaționale. Banca Transilvania a încheiat primul semestru cu un profit brut de 246,1 milioane de lei, în creștere cu 17,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net s-a cifrat la 212,1 milioane de lei, iar activele băncii au urcat la 33.899 de mili oane de lei. Totodată, UniCredit Țiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat de 106,7 milioane de lei în primele șase luni ale anului 2014.

În schimb, BCR a afișat pierderi de 276,6 milioane de lei, în primul semestru din 2014, pe fondul unei provizionări susţinute, asociată opera ţiunii de curăţare a portofoliului de creditele neperformante. „Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenția serioasă de a curăța bilanțul”, spune Tomas Spurny, șeful BCR.

Decizii riscante

Demersurile băncilor de a scăpa de portofoliile de credite neperformante ar putea fi complicate de planurile politicienilor. Un grup de patru parlamentari membri ai PSD au elaborat un proiect de lege, conform căruia persoanele care au accesat credite ipotecare și nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară. Băncile nu privesc cu ochi buni proiectul. „Rămânem cu banii blocați în active neperformante și nu vom putea relua creditarea”, ne-au precizat reprezentanții unei bănci comerciale.

Însă, pe fondul redresării economiei, băncile ar putea da drumul la credite, în ciuda unui eventual blocaj creat de adoptarea acestui proiect. „Dacă ești interesat ca băncile să crediteze România, nu iei măsuri de acest tip. Este posibil ca băncile-mamă să facă presiuni la Bruxelles pentru ca legea să nu treacă, dar economia își revine, astfel că băncile pot găsi altă sursă de finanțare”, este de părere analistul Mihai Pop.