Harghita: Victor Ponta alături de Kelemen Hunor la comemorarea bătăliei din pasul Nyerges
- Mircea Marian
- 3 august 2014, 19:54
Premierul Victor Ponta a participat, duminică după amiază, la monumentul de pe vârful Nyerges, din judeţul Harghita, la comemorarea a 165 de ani de la bătălia care a avut loc în zonă şi în care au murit aproximativ 200 de secui, la eveniment fiind prezent şi preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, scrie Agerpres.
În debutul manifestării, fanfara de copii din Cozmeni a interpretat imnul Ungariei, după care cei prezenţi au ascultat o înregistrare mai scurtă a imnului României.
În discursul său, prim-ministrul Victor Ponta i-a salutat pe cei aproximativ 200 de participanţi atât în limba română, cât şi în limba maghiară şi i-a mulţumit liderului UDMR, Kelemen Hunor, că l-a invitat la eveniment, arătând că vor fi criticaţi amândoi pentru asta, 'dar e mai bine să fii criticat că faci ceva decât că nu faci'.
Premierul a spus că a venit la comemorare pentru că a vrut să arate respect pentru cei peste 200 de secui conduşi de Tuzson Janos, care şi-au jertfit viaţa în 1849 şi a aflat că acest loc este 'un Termopile al secuilor'.
'Cred că merită tot respectul pentru că acei oameni şi-au dat viaţa pentru nişte idealuri comune pentru toate naţiunile şi pentru toate ţările, pentru libertate, pentru dreptul de a-şi decide soarta, pentru lupta pe care toţi o aveau atunci, cu cei care, fie imperiul de la Viena, fie imperiul ţarist sau turcesc, încercau să înăbuşe aspiraţia fiecărui popor pentru libertate', a spus premierul.
Victor Ponta a precizat că a aflat, cu această ocazie, că în armata condusă de generalul Bem, în această zonă, s-au aflat şi personalităţi venite de la Bucureşti, cum ar fi Cezar Bolliac şi că Nicolae Bălcescu a încercat să-i convingă pe Kossuth Lajos şi pe Avram Iancu, în 1848, că dacă sunt separaţi şi dacă se luptă între ei vor pierde şi unii şi alţii, aceasta fiind o lecţie din care trebuie trase învăţăminte şi în prezent.
'Cred că asta este lecţia pe care, din când în când, trebuie să ne-o amintim despre 1848-1849, faptul că putem să avem idealuri comune, că putem să ne înţelegem şi să ne respectăm şi că atunci când suntem divizaţi întotdeauna câştigă altcineva. Vreau să spun că este, cred, obligaţia oricărui om politic de la Bucureşti, om politic care reprezintă România, de a respecta istoria şi tradiţiile tuturor cetăţenilor, de a înţelege, de a cunoaşte cât mai mult şi cred că, cu cât mai des mă veţi invita şi în această zonă, în această regiune, cu cât vom şti mai mult, cu cât veţi vedea că pot să fie mult mai multe steaguri care flutură, fără să facem din asta un război de care nu avem nevoie, cred că cu cât voi vedea şi eu cât mai trebuie reparat drumul de aici, din Târgu Secuiesc şi până aici şi cum se confruntă românii, maghiarii, până la urmă cu aceleaşi probleme de zi cu zi, o şcoală care să-i înveţe mai bine pe copii, locuri de muncă, respect pentru agricultură şi pentru ceea ce fac oamenii aici de secole, în felul acesta cei care ne critică, Hunor, vor fi mai puţini, şi cei care vor înţelege că putem să fim împreună dacă ne respectăm mai mult şi dacă ne înţelegem mai mult, vor fi alături de noi', a spus premierul Victor Ponta.
El a adăugat că există obligaţia de a participa şi la evenimentele care i-au despărţit pe români şi maghiari şi care au provocat anumite răni, subliniind că trebuie să existe înţelegere şi respect.
'E un prim moment, sper ca de acum încolo, la toate evenimentele importante să înţelegem că putem să fim împreună. Cred - azi suntem la comemorarea unei bătălii între secui şi armata ţaristă - cred că avem obligaţia să mergem împreună şi la momente care poate i-au despărţit pe români de maghiari, care încă au lăsat răni după atâta timp, obligaţia noastră este să închidem acele răni şi obligaţia noastră este să ne respectăm şi să înţelegem că împreună suntem mai uniţi', a spus Victor Ponta, care a mulţumit pentru invitaţie, atât în română cât şi în maghiară.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a mulţumit, la rândul său, lui Victor Ponta că a venit la Pasul Nyerges, 'un loc simbolic pentru secui şi pentru maghiari', precizând că este primul premier care vine în acest loc şi a precizat că dacă va fi prezent mai des în zonă îi va cunoaşte şi îi va înţelege mai bine pe maghiari.
'Este prima dată când când vine un prim-ministru al României în acest loc, trebuie să avem curaj de foarte multe ori şi să fim deschişi la dialog. Mă bucur că aţi venit să ne cunoaşteţi aici, în Harghita, Covasna, că ieri şi astăzi aţi fost în Covasna, să ne cunoaşteţi aşa cum suntem noi, fiindcă dacă ne cunoaşteţi aşa cum suntem noi, ne veţi înţelege mai bine. Şi dacă ne veţi înţelege mai bine, sunt convins că şi dezideratele noastre, pe de o parte dezideratele comunităţii maghiare, pe de altă parte dezideratele României vor fi duse la îndeplinire mult mai uşor', a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că este un gest important prezenţa premierului şi i-a mulţumit încă o dată că a participat la eveniment, 'într-un moment când sunt convins că foarte mulţi vă vor critica, dar sunt mult mai mulţi care vă vor înţelege'.
Premierul Victor Ponta a depus o coroană de flori la monumentul din pasul Nyerges, după care a plecat spre Bucureşti. La comemorare au mai participat ministrul Mediului, Korodi Attila, senatorul UDMR, Tanczos Barna, preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna, Borboly Csaba, respectiv Tamas Sandor, consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal şi urmaşul maiorului Tuzson Janos, Tuzson Bence, care este deputat FIDESZ în Parlamentul Ungariei.
Istoricii spun că la 1 august 1849 aproximativ 200 de secui, aflaţi sub conducerea maiorului Tuzson Janos au fost ucişi de trupele ţariste şi austriece. Monumentul de la vârful Nyerges este locul în care se organizează, anual, în data de 15 martie, acţiuni de marcare a Zilei Maghiarilor de Pretudindeni.