Copiii prematuri, lăsați să moară cu zile de Guvern

Copiii prematuri, lăsați să moară cu zile de Guvern

Viețile a sute de copii născuți înainte de vreme sunt puse în pericol de lipsa banilor necesari îngrijirii lor. Nu mai sunt fonduri pentru medicamente vitale, materiale sanitare sau lapte

Peste 100 de maternități și secții de neonatalogie din toată țara, care au secții de Terapie Intensivă pentru îngrijirea copiilor cu probleme grave de sănătate, și-au epuizat fondurile pentru acest an, așa că micuții tratați în ele riscă să moară înainte de vreme, ceea ce va duce la creșterea mortalității infantile, atenționează organizația Salvați Copiii, într-o petiție publică, care a fost trimisă și Guvernului. Situația lipsei banilor pentru tratarea prematurilor este cunoscută din luna aprilie, iar ministrul Sănătații a promis că o va rezolva la rectificarea bugetară sau prin fonduri suplimentare alocate de asigurări. „Acest lucru nu s-a întâmplat, situația fiind în prezent deosebit de critică, fiind în pericol viețile a sute de copii aflați într- o condiție medicală de vulnerabilitate”, atenționează președintele Salvați Copiii.

La Spitalul Județean din Piatra Neamț, spre exemplu, nu a existat deloc buget pentru prematuri în acest an. Deși a fost alocată o sumă derizorie (25.000 lei), nici măcar aceasta nu a ajuns la spital. „Nu am mai primit nimic și este greu să supraviețuim fără buget. Aș propune ca terapia intensivă neonatală să fie măcar un apendice al terapiei intensive de adulți, să nu mai fim lasați pe dinafară”, propune medicul Sorana Iftimia.

Părinții, puși să cumpere vaccinurile obligatorii

La Spitalul Județean Cluj, pe lângă lipsa unor medicamente de bază, nu există nici vaccinuri, iar părinții sunt trimiși să le cumpere. Inițial, bugetul alocat pe primul semestru al anului 2014 (150.000 lei) pentru Secția de terapie intensivă neonatală a fost considerat suficient. Însă, începând cu luna iulie, când ar fi trebuit să fie trimis bugetul pentru semestrul II, problemele nu au întârziat să apară. Spitalul nu-și mai poate permite să achiziționeze sulfactant, vital pentru supraviețuirea bebelușilor prematuri. „O altă problemă pe care o avem este lipsa vaccinului împotriva hepatitei B, suntem nevoiți să-i trimitem pe părinți să cumpere din afara spitalului”, afirmă medicul Ligia Blaga.

Românii donează, statul își bate joc

Nu toate maternitățile au fost afectate în egală măsură de lipsa banilor. „Cel mai bine stau clinicile universitare, care își permit să aloce bani pentru copii din alte capitole bugetare. Și la Piatra Neamț au mutat fonduri de pe o secție pe alta, respectiv de la diabet la neonatologie”, afirmă George Roman, director de programe Salvați Copiii. Mai exact, lipsesc fondurile pentru cumpărarea unui medicament vital, sulfactantul, care ajută copiii să li se dezvolte plămânii, sau pentru întreținerea incubatoarelor. Formulele speciale pentru prematuri sau materialele de unică folosință devin și ele o raritate. În același timp, aceeași organizație a cumpărat din banii strânși din donații aparatură sofisticată pentru a crește șansele de supraviețuire ale acestor copii.

Avem camere sterile, dar nu există fonduri pentru diagnostic

Tot din donații strânse de la companii sau contribuțiile românilor s-au amenajat și camere sterile pentru cei care au nevoie de transplant, dar și aparate performante pentru diagnosticul bolilor oncologice.

Numai la Institutul Clinic Fundeni au fost date în folosință zece camere sterile pentru Tansplant Medular în 2013. Investiția a fost de 800.000 de euro și a dus la crearea Compartimentului de Transplant Copii și la mărirea capacității Compartimentului de Transplant Adulți. Dacă în 2012 se efectuau 50 de transplanturi cu celule stem în 7 camere sterile, în 2013 au fost efectuat 131, iar anul acesta, încă 69.

„Dăm molecule scumpe, dar nu oferim analize de bază”

Un laborator de citologie moleculară, dată în folosință tot la Fundeni, nu poate fi folosit pentru că nici Ministerul Sănătății, nici Casa de Asigurări, nu decontează analizele sofisticate făcute în el. „Am cerut Ministerului să explice de ce nu se decontează aceste analize. Încă așteptăm răspuns. La noi nu există nicio strategie. Ne pregătim să dăm molecule scumpe pentru bolnavi, dar nu asigurăm analize de bază”, comentează Carmen Uscatu, reprezentanta Asociației „Dăruiește Viață”, care a realizat acest proiect. Acesteia nu i se pare normal ca tot din donații să fie asigurate și fondurile pentru funcționarea aparatelor sofisticate: „Un astfel de laborator, care a costat sute de mii de euro, există și la Timișoara. Cele două ar putea asigura necesarul de analize pentru leucemie pentru toată zona de sud și vest a țării”.

Ne puteți urmări și pe Google News