Mihai Șora s-a căsătorit la 98 de ani

Mihai Șora s-a căsătorit la 98 de ani

Filosoful s-a cununat civil, sâmbătă, într-un cadru restrâns și discret, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc. Andrei Pleșu a fost unul dintre martorii evenimentului

O atmosferă de o discreție absolută a învăluit evenimentul care îl are ca protagonist pe, probabil, cel mai strălucit intelectual român al momentului: filosoful Mihai Șora s-a căsătorit civil, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani Luiza Palanciuc. Doar câteva persoane foarte apropiate le-au fost alături celor doi. Printre ei, Andrei Pleșu, legat de Mihai Șora printr-o veche prietenie. De altfel, cei doi au fost și colegi de cabinet (Pleșu ca ministru al Culturii, Șora ca ministru al Învățământului) în guvernul Petre Roman.

O cunoștință veche

În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică, împărțindu-și viața între Paris și București, Palanciuc este unul dintre cei mai importanți exegeți ai poetului de origine român Benjamin Fondane (B. Fundoianu), mort gazat la Auschwitz în 1944.

Împreună cu Mihai Șora și Emil Stratan, Luiza Palanciuc fondează în 2010, excelenta revistă „Academia de poezie”. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.

Elev al lui Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu

Născut în 1917, fiu de preot ortodox, i-a avut ca profesori la Universitatea București, unde studiază filosofia, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar asistent pe Mircea Eliade. Plecat la Paris, face greșeala să se întoarcă în țară, în 1948. Este fondatorul celebrei serii Biblioteca pentru toți.