Fetița de 11 ani care nu a avut bani de uniformă

Fetița de 11 ani care nu a avut bani de uniformă

La vârsta inocenței, Elena e hotărâtă să dărâme bariere și să-și construiească un viitor mai bun

Trăiește într-o cameră modestă în loc de casă și are grijă de frații ei mai mici când părinții se duc să muncească. Are doar 11 ani, dar este responsabilă de încă patru vieți. Îi place să meargă la școală, dar nu are nici măcar uniformă.

Pe Elena am cunoscut-o când voluntarii au adus lapte praf și alimente pentru copiii nevoiași ai comunei Frumușani. Atunci ne-a spus că este ziua ei și că și-ar dori o tabletă. Peste puțin timp, voluntarii ZDT au premiat cazurile proiectului cu tablete primite de la Asociația „Campionii Vieții”, dar Elena nu a putut să vină la evenimentul organizat de campania „O șansă copiilor de la țară”. A trebuit să stea acasă și să aibă grijă de gospodărie. I-am făcut o vizită Elenei și i-am înmânat premiul. Vizibil emoționată ne-a mulțumit printre lacrimi și ne-a invitat în casă. Tatăl ei ne-a spus, printre oftaturi, greutățile cu care au de-a face zilnic.

Pe lângă ajutorul social, părinții muncesc pe unde apucă ca să facă fața provocărilor de zi cu zi. Copiii sunt acum în vacanță, dar greul o să vină din toamnă, pentru că nu au suficiente rechizite și haine, iar la iarnă nu știu cum o să se încălzească. Tatăl lucrează pe un șantier, dar acum stă bolnav acasă deoarece s-a accidentat în timpul serviciului. Soția face curățenie în casa vecinilor pentru câțiva bănuți în plus. Sunt romi, dar nu se dau în lături de la muncă și vor săși crească băieții și fata în cinste. Elena Nedelcu Florina este acum clasa a VI-a la Școala numărul 1 din Frumușani. Fetița e talentată la matematică și învață foarte bine. Mama ne șoptește că anul acesta fata ei nu a mai luat premiul întâi pentru că a avut media scăzută la purtare, deoarece nu are uniformă. Nu sunt bani, așa că Elena se îmbracă cu ce poate. Ar vrea să aibă mai mult spațiu, ca să poată învăța și visează la o cameră cu birou. O cameră numai a ei. Acum, în singura încăpere, stau toți - cei trei frați și părinții. Dar totul e curat, fiindcă așa i-a învățat mama. Când ea lipsește, plecată “să muncească cu ziua, pe unde apucă”, sora cea mare are grijă de frățiorii mai mici. Am stat de vorbă și cu frații Elenei. Toți sunt la școală și le place. Spun că fără școală o sa le fie greu, de asta învață. Deoarece au auzit-o adesea pe Elena cântând, le-a venit ideea să își formeze o trupă. Fiecare și-a ales câte un instrument și au mimat un spectacol. Tatăl a fost amuzat, dar ne-a mărturisit că nu îi lasă să abandoneze școala pentru o pasiune trecătoare. Ne-a mulțumit că i-am vizitat și că i-am făcut fetiței lui o bucurie. A promis că va face tot ce poate ca Elena să meargă mereu la școală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum puteți ajuta

Contactați echipa „O șansă copiilor de la țară” la adresa de e-mail contact@ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424. ^ Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociația Jurnaliștilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287 Donațiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro