Teodorovici: Vom evita finanţarea unor idei atractive, dar care nu se justifică din punct de vedere social sau economic
- Elena Butnaru
- 11 iulie 2014, 18:17
România va avea o abordare integrată în utilizarea banilor europeni în viitoarea perioadă de programare, inclusiv pentru a răspunde strategiilor de dezvoltare locală, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei „Fonduri europene 2014-2020”, organizată astăzi, la Sighişoara.
„Vom asigura o corelare mult mai bună între finanțările acordate în cadrul programelor operaționale pentru a facilita o abordare integrată a proiectelor depuse, pentru a răspunde strategiilor de dezvoltare locală şi, mai ales, pentru a evita investiţiile disparate. Proiectele finanţate în perioada de programare 2014-2020 se vor potenţa reciproc şi astfel vor maximiza impactul banilor europeni asupra economiei. România trebuie să utilizeze cât mai eficient fondurile europene, iar proiectele implementate să se susţină reciproc. În acelaşi timp, vom evita finanţarea unor idei atractive, dar care nu se justifică din punct de vedere social sau economic, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Vă reamintesc, ţara noastră trebuie să atragă cât mai repede banii europeni alocaţi pentru perioada 2014-2020 pentru a sprijini dezvoltarea economiei şi pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.
Oficialul a subliniat că este foarte important ca autorităţile locale să îşi identifice priorităţile de finanţare şi să îşi canalizeze eforturile financiare pentru realizarea acestora, în special a celor ce pot fi susţinute din fonduri UE. De exemplu, proiectele care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea comunităţilor marginalizate din România prin stimularea asocierii actorilor dintr-un teritoriu care elaborează şi aplică strategii integrate, multisectoriale de dezvoltare locală, vor fi finanţate din Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Regional (POR) şi Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Proiectele de acest tip implementate în mediul urban vor fi finanţate din POCU şi POR, iar cele din mediul rural din POCU şi din PNDR.
Astfel, îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală şi socială, prin promovarea tranziţiei către servicii integrate la nivelul comunităţii, infrastructură socială și medicală, va fi finanţată din POR în mediul urban şi din PNDR în mediul rural.
Prin POCU va fi susţinută formarea personalului: asistenți sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori, lucrători sociali, psihologi, medici de familie etc.