Marea Britanie, tot mai aproape de ieșirea din UE

Marea Britanie, tot mai aproape de ieșirea din UE

Riscul părăsirii blocului comunitar a crescut pentru Regatul Unit după înfrângerea suferită de premierul David Cameron la summitul de la Bruxelles. Mediul de afaceri avertizează însă că efectele economice vor fi foarte grave.

Presa britanică a comentat fără ocolișuri înfrângerea usturătoare suferită de premierul David Cameron la summitul european care s-a încheiat vineri, la Bruxelles. „David Cameron zdrobit”, „o înfrângere umilitoare”, „Marea Britanie izolată” au titrat ziarele din arhipelag, avertizând că tristul deznodământ al Consiliului European pentru guvernul de la Londra sporește riscul ieșirii din UE a Regatului Unit.

Premierul britanic s-a opus până în ultima clipă numirii lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, argumentând că fostul premier luxemburghez este un federalist de modă veche, opus reformării blocului comunitar. Confruntat cu un val intern de euroscepticism fără precedent, tradus prin victoria formațiunii eurofobe UKIP la alegerile de luna trecută, Cameron încearcă să joace cartea reformei în UE pentru a răspunde temerilor electoratului britanic. Liderul conservator, care s-a angajat ca, în cazul în care va fi reales în 2015, să organizeze în 2017 un referendum privind apartenenţa ţării sale la UE, a recunoscut el însuşi că sarcina menţinerii Londrei în UE este de acum mai complicată. Premierul urmează să se adreseze astăzi Camerei Comunelor pe această temă.

Britanicii, pesimiști

Ieri, un sondaj realizat după înfrângerea suferită de Cameron arată că britanicii sunt pesimiști în ce privește capacitatea premierului de a obține reforme ale Uniunii Europene pe care le consideră cruciale în vederea menţinerii acestei ţări în cadrul blocului comunitar. Studiul mai arată că, în cazul unui referendum, 39% dintre britanici ar vota pentru menținerea țării lor în UE, în timp ce un procent destul de apropiat, de 37%, ar prefera să iasă din bloc, 18% fiind încă indecişi în legătură cu acest subiect.

Mulți analiști susțin că liderii europeni vor strânge rândurile în spatele lui Cameron pentru a împiedica o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE. Astfel, un moment cheie ar urma să fie viitorul summit din 16 iulie, când se va decide repartiția celorlalte posturi europene la nivel înalt. Marea Britanie și-ar putea păstra un post cheie (în prezent deține șefia diplomației europene, ocupată de Lady Ashton) sau unuia dintre aliaţii săi i-ar putea fi conferit un rol precum preşedinţia Consiliului European, ocupată în prezent de belgianul Herman Van Rompuy, scrie AFP.

În orice caz, pe măsură ce dezbaterea despre ieșirea țării din EU ia din nou avânt, poate mult mai aprinsă decât a fost până acum, patronatele britanice avertizează că succesul economic al Marii Britanii este strâns legat de apartenența la blocul comunitar. UE este cea mai mare piață de export a țării, iar alternative economice viabile la această apartenență nu există, a declarat John Cridland, președintele Confederației Industriei Britanice, citat de The Observer.