Scumpiri de la 1 iulie. Cu câți bani rămâne un român plătit cu salariul minim
- Raluca Florescu
- 27 iunie 2014, 00:07
Noile majorări de prețuri la utilități vor anula mai mult de 10% din creșterea de salariu minim care are loc de la jumătatea anului.
De pe data de 1 iulie se scumpesc atât gazele, cât și energia electrică. Nuclearelectrica și Hidroelectica, companiile de stat care furnizează energie către populație ar putea crește contravaloarea facturilor cu 1,4 – 2,4%, din cauza introducerii „taxei pe stâlp”.
Fiecare companie a fost obligată să plătească sume importante pentru noul impozit pe proprietate, iar acest cost suplimentar va fi facturat consumatorilor de energie electrică. Aceștia ar putea primi însă și o compensare de preț, pentru că au fost facturați dublu de către furnizorii de energie, anii trecuți, însă nu se știe care este nivelul la care va ajunge aceasta. Dacă o creștere medie de 2% va fi transferată în facturi, atunci un consumator care achită lunar 50 de lei pentru electricitate va avea de plătit, lunar, cu 1 leu în plus începând de luna viitoare.
Nu numai energia se scumpește însă de la 1 iulie, ci și gazele. Românii vor suporta a treia rundă de majorări din 2014 pentru gaze naturale. Potrivit lui Niculae Havrileț, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, tarifele vor crește de la jumătatea anului cu circa 2,5%, pentru că românii vor consuma mai multe gaze de import, care sunt mai scumpe. La o factură medie lunară de circa 150 de lei, achitată pentru gaze naturale, un român va plăti cu 3,75 de lei în plus.
Numai 30 de lei în plus
Și tot pe 1 iulie are loc a doua etapă de creștere a salariului minim, cu 50 de lei, până la 900 de lei. Prima etapă a fost pe 1 ianuarie, când salariul a crescut de la 800 la 850 de lei. Din această a doua creștere, angajații care încasează venitul minim vor primi în mână 35 de lei. Din acești bani vor achita însă în plus 5 lei pentru facturi.
Asta înseamnă că scumpirile utilităților de la jumătatea anului anulează circa 10% din creșterea salariului minim.