Topul celor mai mari firme conduse de tineri

Topul celor mai mari firme conduse de tineri

Zece tineri din țară conduc firme de tip SRL-D care au derulat anul trecut afaceri în valoare de peste 23 de milioane de lei, cumulat.

Firma care conduce topul a ajuns în numai trei ani la o cifră de afaceri de peste trei milioane de lei, iar celelalte SRL-uri gestionate de tineri rulează afaceri între 1,5 și 2,8 milioane de lei pe an, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului la solicitarea EVZ.

Tradiție profitabilă

În fruntea clasamentului se află compania soților Brănescu din Păulești, Vâlcea. Aceasta a fost înființată prin programul guvernamental dedicat tinerilor debutanți în afaceri (SRL-D). Tinerii au pus, în 2011, bazele firmei de prelucrare a lemnului Arvore Forest SRL-D, continuând o tradiție de familie cu o investiție inițială de circa 100.000 de lei. Acești bani au fost împrumutați, astfel că mai au de plătit rate în următorii zece ani. Primul an de activitate le-a adus o pierdere netă de peste 2.800 de lei, dar în 2012 profitul a urcat la peste 27.600 de lei. Pentru 2014, estimările sunt ceva mai pesimiste, deoarece astăzi materia primă este cu aproape un sfert mai scumpă față de anul trecut, astfel că și profitul va scădea direct proporțional.

Ca și soții din Vâlcea, Andreea Moianu din Târgu Jiu a dezvoltat un SRL-D întrun domeniu în care a putut beneficia de expertiza tatălui ei: leasingul de utilaje pentru drumari. La finele lui 2012, antreprenoarea se putea lăuda cu afaceri de peste trei milioane de lei. „Am înființat un SRL-D cu gândul să iau și fonduri de la Guvern, dar nu prea vin banii de la stat. În plus, trebuia să justific fiecare ban cheltuit, să fac raportări peste raportări, așa că am preferat să lucrez cu băncile și să reinvestesc profitul”, povestește tânăra.

Birocrație excesivă

În 2013, volumul afacerilor s-a redus, întrucât nici constructorii de autostrăzi, principalii clienți, nu au avut foarte mult de muncă. „Am avut probleme, deoarece statul nu a plătit la timp constructorii, iar ei nu și-au achitat ratele”, arată Andreea Moianu. Cum nici în 2014 nu se vor inaugura prea mulți kilometri de autostradă, nici firma tinerei nu va prospera față de 2013. Și soții Brănescu au probleme cu sistemul fiscal. „Ne sufocă taxele și nu avem acces la materie primă la prețuri competitive”, explică Daniel Brănescu.

SRL-D este o firmă înființată de un tânăr cu vârsta sub 35 de ani, debutant în afaceri. Programul SRL-D oferă într-o primă fază o serie de facilități fiscale, cum este scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru angajați.

Ne puteți urmări și pe Google News