EVZ CHIȘINĂU. 9 mai ca la Moldova! „Nostalgicii” și „Europenii” au sărbătorit fiecare pe limba lor

EVZ CHIȘINĂU. 9 mai ca la Moldova! „Nostalgicii” și „Europenii” au sărbătorit fiecare pe limba lor

An de an, ziua de 9 mai se consolidează în calendar ca fiind momentul crucial al conflictului identitar și ideologic care paralizează și, în același timp, scindează societatea R. Moldova.

Elemente de recuzită sovietică, defilând pe sub arcadele steagurilor europene flancate de drapelele naționale de pe bulevarde sunt imagini pe cât de contrastante, pe atât de obișnuite pentru ochiul localnicului. Nu a făcut excepție de la această regulă nici anul acesta.Chiar dacă s-au manifestat pe alocuri zgomotos, afirmându-și declarative atașamentul față de valorile comunității europene, autoritățile R. Moldova s-au dovedit aproape la fel de „euro-pudice” în ziua care suprapune în calendar vechea sărbătoare sovietică a victoriei în război cu fondarea Uniunii Europene.

Veterani pe ritmuri pop

Întâietate au avut evenimentele dedicate versiunii sovietice a sărbătorii. Dis de dimineață, la memorialul Eternitate, oficialii R.M. au semnat condica de prezențăalături de nostalgicii URSS,și au încercat, prin discursuri reconciliante, să împletească în același discurs ambele semnificații ale datei. Efort electoral inutil, în fața miilor de suporteri sovietici și ai reprezentanților opoziției de factură bolșevică. În centru, fluviului de purtători de panglici în culorile gândacului de Colorado i s-a contrapus doar o replică timidă, o tentativă de animație în Parcul catedralei și o competiție fără audiență a fanfarelor militare. Șirul paradoxurilor locale a continuat seara cu o manifestare dedicat[, desigur, veteranilor sovietici, organizată de un partid al coaliției… pro-europene de la Chișinău. Dincolo de faptul că un concert pop, al cărei vedetă a fost decolteul sex-simbolului românesc Antonia, nu este chiar modul în care poți sensibiliza niște veterani - câți or mai fi trăind, ajunși la vârste în jur de centenar, din motive ușor de înțeles – evenimentul a adus în prim-plan și noi teze „originale” privind istoria contemporană, potrivit cărora „UE nu ar fi existat fără veteranii Armatei Roșii” (Marian Lupu).

Ne puteți urmări și pe Google News

Europa, mai viguroasă post-festum

Mult mai prezenți în spațiul public au fost pro-europenii abia sâmbătă, 10 mai, atunci când nostalgicii comuniști și-au retras efectivele de pe străzile orașului. Astfel, în PMAN a fost instalat Orășelul European, acolo unde toate statele UE, plus Turcia, au instalat corturi pentru a prezenta ingrediente ale culturii și civilizațiilor naționale din spațiul comunitar. Debutul manifestării a fost dominat de manifestanții pentru Unirea cu România, care au inundat piața cu steaguri tricolore, amintindu-le celor prezenți că scurtătura pentru integrarea europeană e revenirea la patria mamă. Stegulețe Uniunii și ale statelor membre, tricourile și șepcuțele inscripționate cu sigle europene au fost la mare căutare, cozile de la diferite corturi indicând clar unde se distribuie materiale promoționale gratuite, sau mâncare fără plată. Încărcați cu daruri, chișinăuienii a putut constata că Europa e locul unde fără mare efort, dar cu puținî răbdare, poți să capeți „pe degeaba” oarece avantaje, argument în plus pentru a crește sensibil sentimentul filoeuropean al populației.

Ziua s-a încheiat cu un alt concert, al cărui invitat de onoare a fost Morandi, și care a închis un weekend cu dublă sărbătoare și multiple semnificații la Chișinău. Despre care, atâta vreme cât a infirmat temerile de tulburări, se poate spune că nu a stricat nimănui.