Pentru a nu risca, probabil, să fie dat cu capul de biroul din Palatul Victoria, de către Mircea Badea, Victor Ponta s-a dus marți seară în studioul Antenei 3 și a anunțat că, dacă judecătorii Curții Constituționale vor stabili că președintele Traian Băsescu a încălcat Constituția când a îmbrăcat tricoul PMP, o nouă suspendare a șefului statului nu este exclusă.
”Dacă încalcă Constituția și dacă avem o decizie a Curții în acest sens, nu există o altă cale de sancțiune decât cea prevăzută de Constituție: suspendarea. Decizia aparține Parlamentului, nu Guvernului, nu unui partid. Nu pot să vorbesc în numele Parlamentului”, a răspuns Ponta insistențelor moderatorului.
Dan Voiculescu și tromboanele sale media dezacordate au tresărit, pesemne, la auzul acestor vorbe. Speranța s-a înfiripat în sufletele lor neprihănite și oprimate de un dictator rapace. Suflete atât de chinuite încât le este rușine de președintele țării lor, dar nu au nicio jenă să încaseze lunar salarii de la un turnător al fostei Securități. Demiterea președintelui îl poate salva pe Felix de pușcărie. Dacă, bineînțeles, este găsit vinovat. Vom afla în curând verdictul Justiției.
Pentru a nu fi luat la rost din nou de ambasadorii occidentali de la București, premierul a făcut ieri o piruetă amețitoare, în stilul care l-a consacrat în politică. A negat că va demara vreo procedură de suspendare a lui Traian Băsescu. Declarațiile sale au fost întărite de Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, semn că a vrut să fie limpede pentru toată lumea. Desigur, Victor Ponta este maestru în a spune ce vrea să audă publicul căruia i se adresează. Nu cred că, în acest caz, este vorba doar de atât. N-ar fi riscat să se joace cu nervii lui Voculescu, atât de încercați în ultima vreme, mai ales de la arestarea judecătorului Stan Mustață încoace. Cu siguranță, premierul nu-și dorește o nouă suspendare, dar nu va ezita să pună umărul la ea, dacă suspecții de corupție ai actualei puteri i-o vor cere.
O nouă tentativă de demitere a președintelui - a treia în cele două mandate ale sale-, ar fi o decizie stupidă. Pentru USD câștigurile electorale ar fi minime. Actuala putere nu va mai putea obține 7,4 milioane de voturi anti-Băsescu. Fie și pentru că o parte pentru că activiștii de partid nu se vor mai înghesui să fure voturi ca în 2012. Nu vor risca să li se deschidă dosare penale, înainte de a-l vedea plecat de la Palatul Cotroceni pe Traian Băsescu și a fi siguri că locul său nu va fi luat de un succesor. Mai mult, USD nu are mesaje pentru electoratul propriu, ci doar pentru baronii corupți, fapt care delegitimează tentativa de demitere a șefului statului. Ponta nu poate promite că, după alungarea lui Băsescu de la Președinție, va curge lapte și miere în România. Guvernează deja de doi ani și n-a reușit mare lucru. Ultimele analize arată că românii o duc chiar mai prost decât în timpul crizei economice, când Emil Boc lua măsuri de austeritate. Suspendarea lui Traian Băsescu ar ostiliza partenerii occidentali ai României, în condițiile în care sprijinul extern de care se bucură Victor Ponta este și așa foarte fragil. Să deschizi un „front extern” în plin an electoral, la sfârșitul căruia Ponta speră să ajungă președinte, ar fi un non-sens.
Nu sunt întrunite nici condițiile tehnice pentru ca demiterea lui Băsescu să fie facilă. Pragul de validare a referendumului a rămas 50%, iar numărul alegătorilor de pe listele electorale nu a scăzut, pentru că nu a fost corelat cu rezultatele ultimului recensământ al populației. Un eșec la referendum ar compromite șansele lui Victor Ponta de a ajunge președinte, ar favoriza coagularea Dreptei, care ar putea da viitorul șef al statului.
Cu toate acestea, Victor Ponta nu va fi capabil să se opună unei suspendării a lui Traian Băsescu, dacă penalii actualei puteri o vor dori. Nu întâmplător i-a spus lui Gâdea că decizia aparține Parlamentului. Legislativul e plin de oamenii controlați de baroni. Pe mulți dintre ei îi paște pușcăria. Doar demiterea lui Băsescu și o victorie a lui Ponta la prezidențiale i-ar mai putea salva. Doar un astfel de cutremur politic ar putea zdruncina Justiția, ar putea să o inhibe, să o intimideze. O nouă suspendare a șefului statului nu este, deci, un scenariu science-fiction.