SCANDAL într-o comună din Oltenia. PREOT ACUZAT de violenţă domestică de fosta soţie şi de soacră

SCANDAL într-o comună din Oltenia. PREOT ACUZAT de violenţă domestică de fosta soţie şi de soacră

Preotul din localitatea doljeană Şimnicu de Sus este acuzat de fosta soţie şi de soacră de abuzuri fizice şi psihice. Locuitorii comunei nu se arată interesaţi de acest lucru, fiind mulţumiţi că acesta este un preot bun, care nu impune taxe la înmormântări sau botezuri şi care a finalizat lucrările la biserică.

O învăţătoare din comuna doljeană Şimnicu de Sus şi mama acesteia au povestit pentru Gazeta de Sud coşmarul pe care susţin că l-au trăit 17 ani alături de fostul soţ şi ginere, Rafael Ionescu, preot în această localitate. Liliana Ghimpău spune că, în timpul căsniciei, soţul ei, preotul satului, a avut o relaţie extraconjugală cu o vecină, pe care a însoţit-o o perioadă în Italia, unde aceasta a muncit temporar. Cei doi au divorţat, iar instanţa a decis ca locuinţa să fie împărţită între ei, mama femeii să fie despăgubită de ginere pentru banii investiţi în această casă, iar copilul a ajuns la tată, în urma exprimării propriei dorinţe.

Liliana Ghimpău  este nemulţumită că fostul soţ profesează în continuare, că Mitropolia nu a luat nici o măsură în ceea ce îl priveşte. „În timpul Consistoriului, nimeni din partea Mitropoliei Craiova nu a venit să mă întrebe de ce am decis să divorţez, nu am primit nici măcar înştiinţarea pentru a mă prezenta cu soţul la judecata de la Mitropolie, acesta a muşamalizat practic totul... Totul s-a întâmplat tacit“. Şi mama femeii este nemulţumită că la bătrâneţe a rămas fără un acoperiş deasupra capului, deşi a contribuit cu bani pentru construcţie şi amenajarea casei. „Am trecut prin suferinţe şi probleme greu de descris, totul din cauza unui slujitor al Bisericii. Cu toate că învăţăturile spun «să faci bine celui care-ţi face rău», se pare că tocmai cel care ar trebui să fie «pastorul cel blând» s-a dovedit a fi «cel rău». Avea un vocabular neadecvat unui preot, se purta extrem de urât”, a povestit aceasta, pentru gds.ro.

De cealaltă parte, Rafael Ionescu le-a declarat jurnaliştilor de la GDS că provine dintr-o familie respectabilă de preoţi, el fiind a treia generaţie care alege această meserie. Anii petrecuţi alături de fosta nevastă au fost grei, neînţelegeri existând încă de la începutul căsniciei. În plus, preotul crede că „nu există om fără de păcat“, că „de judecata lui Dumnezeu nu scapă nimeni“ şi dacă ar fi avut posibilitatea să poată divorţa fără ca viaţa profesională să-i fie afectată ar fi recurs la un astfel de gest de ani buni, el susţinând că practic s-ar fi despărţit de soţia sa „după trei zile“...

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii din sat se arată mulţumiţi însă de preot şi îl dau ca exemplu negative pe cel care a slujit anterior. Acesta a fost găsit deseori dormind în biserică, răpus de aburii alcoolului. Într-un răspuns oficial, biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei a transmis că „preotul Ionescu Rafael nu a fost caterisit, deoarece hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care prevede caterisirea preoţilor în caz de divorţ, indiferent de motiv, a fost adoptată după ce a fost pronunţat divorţul, astfel încât hotărârea Sfântului Sinod nu acţionează retroactiv. Cazul a fost cercetat şi de către o comisie a Mitropoliei Olteniei, care a constatat că nu se confirmă reclamaţiile aduse preotului“.

Regulamentul instanţelor disciplinare de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române în vigoare prevede pedepse aspre pentru preoţii care calcă strâmb. Sunt considerate abateri disciplinare practicarea jocurilor de noroc, adulterul, curvia, beţia, camăta etc. În acest regulament se arată, de exemplu, că preotul care pretinde sau impune plată pentru orice slujbă religioasă „va fi pedepsit cu pedeapsa canonisirii la mănăstire sau la episcopie, până la o lună“.