OBAMA cere Rusiei să-și RETRAGĂ trupele de la granița UCRAINEI. MOSCOVA neagă informațiile privind masarea forțelor la frontieră

OBAMA cere Rusiei să-și RETRAGĂ trupele de la granița UCRAINEI. MOSCOVA neagă informațiile privind masarea forțelor la frontieră

Președintele SUA, Barack Obama, a cerut Rusiei să înceteze „intimidarea” Ucrainei și să reducă numărul trupelor pe care le are la granița acestei țări, potrivit BBC News.

El a făcut apel la Rusia să „nu escaladeze situația” și să înceapă negocierile cu Kievul.

Rusia are câteva mii de militari, la granița estică a Ucrainei. Obama  a declarat pentru CBS News că „acesta ar putea fi un efort de intimidare a Ucrainei sau ar putea fi faptul că Rusia are alte planuri”.

Obama a declarat, ieri, într-un interviu înregistrat înainte de a pleca din Italia, că Vladimir Putin a fost dornic să „arate o tristețe profundă pentru ceea ce el consideră că a fost pierderea URSS”. Dar a avertizat că rușii „nu ar trebui să se întoarcă la acele practici care au dominat Războiul Rece”.

„Cred că există un sentiment puternic al naționalismului rusesc, în sensul că Occidentul ar fi profitat de Rusia în trecut”, a spus liderul de la Casa Albă. „Ceea ce am spus de mai multe ori este că el s-ar putea să înțeleagă complet greșit Vestul. În orice caz, cu siguranță nu înțelege politica externă a Statelor Unite”, a mai spus Obama.

Președintele american spune că SUA „nu au niciun interes să încercuiască Rusia și nu are niciun interes în Ucraina, doar să-i lase pe ucraineni să ia propriile decizii legate de vieților lor”. În același timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat, azi, că rolul jucat de militarii ruşi în Crimeea a demonstrat „noile capacităţi" ale armatei. „Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul solid al oamenilor", a spus Putin, confirmând implicit participarea militarilor ruşi la preluarea controlului peninsulei ucrainene, potrivit Mediafax. El a mulţumit „comandamentului şi personalului Flotei Mării Negre, precum şi altor unităţi mobilizate în Crimeea pentru reţinerea şi curajul de care au dat dovadă", în cadrul unei ceremonii televizate de înmânare a unor decoraţii la Kremlin.  Profesionalismul militarilor ruşi „a permis evitarea provocărilor şi împiedicarea vărsării de sânge, garantarea condiţiilor unui referendum liber şi paşnic", a adăugat Putin. Rusia a denunţat, azi, afirmaţiile potrivit cărora a masat trupe la frontiera cu Ucraina, subliniind că liderii occidentali au fost fie prost informaţi, fie sunt de rea credinţă.

„Patru inspecţii internaţionale au avut loc în martie (în cadrul OSCE) în partea europeană a Rusiei, cu participarea reprezentanţilor din Letonia, Germania, Elveţia, Finlanda, Estonia, Belgia, Franţa şi Ucraina, şi acestea nu au descoperit nicio „pregătire agresivă” şi nu au găsit nicio activitate militară în afara celei care a fost semnalată”, declară Ministerul rus de Externe, într-un comunicat preluat de AFP.

„Cui folosesc aceste verificări dacă rezultatele lor nu influenţează asupra politicii, în acest caz asupra abordării pe care SUA şi statele NATO o au în privinţa situaţiei din Ucraina?”, se întreabă diplomaţia rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News