Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri o scurtă discuţie, la Haga, cu preşedintele american Barack Obama. Întâlnirea a avut loc înaintea deschiderii lucrărilor Summitului Securităţii Nucleare. Şeful statului a discutat tot în marja Summitului cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.
Securitate maximă
Pentru că la Summit participă 58 de lideri din întreaga lume, 5.000 de delegaţi şi 3.000 de jurnalişti, guvernul olandez a luat cele mai drastice măsuri pe durata derulării unei conferinţe la nivel înalt. Traseul de la aeroportul din Amsterdam până la locul de desfăşurare al Summitului NSS din Haga a fost supus unor măsuri de securitate extreme. Drumul special creat accesului delegaţiilor oficiale a fost închisul celoralalţi participanţi la trafic. Pe clădirile înalte au fost amplasaţi lunetişti, iar avioane F 16 au survolat zona în condiţiile în care spaţiul aerian deasupra oraşului Haga a fost închis pe perioada Summitului. De asemenea, străzile din jurul traseului oficial au fost închise, iar zona din imediata vecinătate a World Forumului, clădirea unde are loc Summitul, a fost securizată cu garduri înalte de patru metri. Nu au lipsit poliţiştii, plasaţi în interescţii sau în puncte cheie de acces către zona securizată.
Situaţia din regiune
,,Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi, în afara Summitului, voi informa cu privire la situaţia din regiune, la nevoia de repoziţionare a resurselor militare ale NATO, ca urmare a activităţilor militare din ultimele luni ale Federaţiei Ruse şi aşa mai departe,, a anunţat Traian Băsescu înainte de deschiderea Summitului. Potrivit acestuia, obiectivele principale ale summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear - este principalul obiectiv - şi al doilea obiectiv al summitului este legat de prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti sau de către organizaţii neautorizate. „Este extrem de important, pentru că într-o lume în care tot mai mulţi au tendinţa de a deţine tehnologii nucleare şi nu întotdeauna în scopul utilizarii paşnice, astfel de dezbateri la nivelul şefilor de stat sunt extrem de imortante şi ele au o anume specificitate. Spre deosebire de alte tipuri de summituri, acest summit se bazează pe angajamentele voluntare ale statelor, angajamente care, în acelaşi timp, se corelează la nivel internaţional. Dar cel mai important lucru care trebuie făcut în activităţile nucleare este în mod categoric transparenţa, informarea reciprocă asupra capabilităţilor, asupra măsurilor, asupra securizării, în aşa fel încât activităţile nucleare să nu fie un risc şi să fie un beneficiu pentru omenire,, a mai spus Băsescu.
La închiderea ediţiei, şeful statului era aşteptat la recepţia oferită de Majestatea Sa Willem-Alexander, regele Regatului Ţărilor de Jos la Palatul regal. Mâine, şeful statului va participa la Sesiunea plenară a Summitului Securităţii Nucleare, precum şi la Sesiunea informală a Summitului Securităţii Nucleare.