Avionul DISPĂRUT: Franța a transmis NOI IMAGINI prin satelit cu posibile rămășițe ale aparatului
- Silvana Chiujdea
- 23 martie 2014, 15:52
Franţa a transmis imagini cu posibile fragmente ale avionului, după ce şi China a anunţat sâmbătă că are imagini filmate prin satelit care surprind noi fragmente ce ar putea apartine avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, care a dispărut în urmă cu două săptămâni. Duminică, forţe ale SUA, Noii Zeelande, Chinei și Australiei au fost mobilizate pentru a găsi avionul.
UPDATE ora 12.00: Malaezia a anunțat că a primit noi imagini din satelit din Franța, care arată posibile rămășițe ale avionului Boeing, zborul MH370 din 8 martie, în sudul Oceanului Indina. Este al treilea set de imagini din ultima săptămână, când se „descoperă” prin satelit posibile bucăți din aparat.
Australia coordonează căutările și a anunțat că investighează urme ale unor obiecte.
Oficialii malaezieni cred că avionul a fost deturnat intenționat. Pe baza informațiilor primite prin sateliți, căutarea a avut loc pe două coridoare distincte - unul spre nord-vest dinspre ultima locație cunoscută în Strâmtoarea Malacca și altul spre sud-vest.
Niciuna dintre țările de pe coridorul nordic nu au anunțat vreun contact radar, iar imaginile din satelit ale unei posibile epave în sudul Oceanului Indian au făcut ca majoritatea căutărilor să se concrentreze în acea zonă. O declarație publicată de Ministerul malaezian de Transport pe pagina de Facebook spune: ”În această dimineață, Malaezia a primit imagini din satelit din partea autorităților franceze care au arătau potențiale obiecte în apropierea coridorului sudic. Malaezia a transmis imediat aceste imagini centrului australian de coordonare a căutărilor”. Forțe mobilizate în sudul Oceanului Indian Forțe logistice importante au fost mobilizate duminică în sudul Oceanului Indian pentru găsirea urmelor provenind de la avionul Boeing 777, aparținând Malaysia Airlines, dispărut de pe monitoarele aparatelor radar la 8 martie, relatează AFP.
Opt avioane dotate cu radare performante aparținând SUA, Noii Zeelande, Chinei și Australiei și nave comerciale și de război cu capacități de căutare submarină și-au intensificat duminică căutările în cadrul unui perimetru de 59.000 de kilometri pătrați, la 2.500 de kilometri sud-vest de orașul australian Perth.
Premierul australian Tony Abbott a afirmat duminică dimineață că sunt 'speranțe tot mai mari' să se afle ce s-a întâmplat cu avionul ce efectua zborul MH370 între Kuala Lumpur și Beijing, după descoperirea unor obiecte reperate în sudul Oceanului Indian.
''Este încă prea devreme pentru a fi sigur, dar în orice caz avem semne foarte credibile și sunt speranțe tot mai mari, dar doar speranțe, să aflăm ce s-a întâmplat cu avionul'', a declarat Tony Abbott. Un transcript al conversaţiei dintre piloţi şi turnul de control a fost făcut public sâmbătă, experţii analizând conversaţiile piloţilor cu turnul de trafic aerian. Cu 8 minute înainte de dispariţia de pe radare, la 01:01AM, piloţii au comunicat mesajul: "MH370 rămâne la altitudinea de zbor de 10.600 metri." 6 minute mai târziu, copilotul a anunţat din nou: "MH370 rămâne la altitudinea de zbor de 10.600 metri." Ultimul mesaj din conversaţia publicată a fost transmis de copilot pe măsură ce aeronava a ieşit din spaţiul aerian al Malaysiei: "În ordine, noapte bună." Potrivit Daily Mail, anunţul a fost făcut de ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein. "Ambasadorul Chinei în Kuala Lumpur a primit imagini prin satelit cu obiecte plutitoare pe 'culoarul aerian sud'; vor fi trimise nave pentru verificarea zonei", a declarat ministrul Hishammuddin Hussein.
El a prezentat presei un bileţel scris de mâna de la ambasadorul chinez. Navele şi aeronavele trimise în zona din sudul Oceanului Indian unde au fost observate obiecte suspecte nu au găsit nimic deocamdată, iar experţi australieni au explicat că este posibil că părţile aeronavei să se fi scufundat între timp.
Obiectul pe care China l-a descoperit şi presupune că face parte din epava avionului, este de 22m lungime şi 13m lăţime.