Mafia de la Restituirea Proprietăţilor. Oamenii lui Felix au cheltuit şpăgile pe maşini de lux
- Ionel Stoica
- 21 martie 2014, 23:54
Doi membri au Partidului Conservator sunt implicaţi într-o anchetă a procurorilor DNA privind despăgubirile frauduloase. Este vorba de fostul vicepreşedinte al ANRP şi fostul consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Reţinerea lui Cătălin Dumitru (57 de ani), fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), acuzat de primirea unei şpăgi de un milion de euro, dezvăluie influenţa politicului în mafia despăgubirilor. Dumitru a activat în politică, a fost lider al Partidului Conservator – filiala Teleorman, este avocat în Baroul Teleorman şi judecător la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Retrocedări dubioase Mituitorul demnitarului este controversatul om de afaceri Michael Mureşan. Acesta se specilizase în cumpărarea unor drepturi litigioase privind retrocedarea unor terenuri, după care cerea despăgubiri de la stat. În luna mai 2013, Mureşan tocmai executa silit ANRP pentru suma de 5.213.222 de euro, dintr-un proces privind drepturi litigioase. Pentru soluţionarea rapidă a procesului, el a încercat să ajungă la Dumitru prin două filiere: prin intermediul fiului demnitarului, Cătălin – Alexandru Rădulescu Dumitru, şi prin cel al lui Daniel-Marin Bran, consilierul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin (PC). În final, s-a dovedit că ambele variante au fost câştigătoare. Pe 13 mai 2013, Dumitru a primit, prin intermediul fiului său, un milion de euro. Demnitarul a cumpărat din milionul de euro, primit ca şpagă, autoturisme de lux şi imobile pe numele celor trei fii ai săi. În cel de-al doilea caz, Mureşan i-a dat lui Bran, prin intermediul unei rude, Vasile-Nicolae Dragoş, sumele de 1.220.000 de lei, aproximativ 276.000 de euro) respectiv 730.000 de lei, aproximativ 170.000 de euro. Imediat după ce a primit şpaga, Bran i-a cumpărat soţiei sale un autotursim de lux în valoare de 45.000 euro. După începerea anchetei DNA, pe 20 decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 2 a admis contestaţia ANRP şi a anulat executarea silită făcută de Mureşan asupra conturilor firmei, în cuantum de 23,8 milioane de lei. Daniel Marin Bran este în arest din 11 decembrie 2013 şi este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au arestat ieri, pentru 30 de zile, pe Mureşan, Dumitru şi pe fiului demnitarului. Se lăuda cu pilele la DNA Pe 5 martie 2014, Bran a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un alt dosar. El s-a lăudat că poate rezolva problemele de la DNA ale lui Dumitru. În acest caz, totul începe în iulie-august 2013, când vicepreşedintele ANRP era citat la DNA-Oradea, în legătură cu activitatea în cazul Michael Mureşan. Când a revenit în Bucureşti, Bran s-a dus acasă la demnitar şi i-a promis că-l poate ajuta să închidă ancheta DNA. Consilierul spunea că va interveni, iar demnitarul va primi scoatere de sub urmărire penală. În schimb, Bran a cerut suma de 400.000 de euro pentru serviciile sale. Dumitru a recunoscut la DNA totul şi acceptat să fie denunţător. El a precizat că-l ştia pe Bran de la şedinţele din Partidul Conservator.
Scandalurile din ANRP
În septembrie 2011, fostul vicepreşedinte al ANRP, secretarul de stat Remus Baciu, era trimis în judecată în stare de arest după ce a cerut 430.000 de euro de la patru foşti proprietari, care au primit despăgubiri de 10 milioane de euro. În acelaşi caz a fost arestată şi Camelia Teodora Andruşenco, fosta consilieră a ministrului de Interne liberal Cristian David. Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă la trei, respectiv trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. În aprilie 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicita instanţei suma de 152.000 euro din averea fostului preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean. Diferenţa de bani s-a înregistrat între averea dobândită şi veniturile realizate de Dumitrean, în perioada exercitării funcţiilor de preşedinte al ANRP (8 octombrie 2009 - 5 octombrie 2011). Curtea de Apel Bucureşti a decis confiscarea banilor, decizia a fost contestată al Curtea Supremă.
Daniel-Marin Bran FOTO: adevarul.ro CITIȚI ȘI:
- Afacerist reținut în dosarul șpăgii de la Restituirea Proprietăților
- UPDATE. NEWS ALERT. Fostul vicepreședintele ANRP, Dumitru Cătălin, și fiul lui, reținuți pentru corupție. Mită de un milion de euro
- CONTURI BLOCATE. ANRP anunță că este executată ilegal de un cesionar din Cluj-Napoca