Noua Putere este PAVĂZĂ pentru CORUPŢI? Dezbaterea zilei

Noua Putere este PAVĂZĂ pentru CORUPŢI? Dezbaterea zilei

Camera Deputaţilor a respins solicitarea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Voturile date în favoarea lui Chiţoiu au venit din partea noii majorităţi parlamentare, asigurată de PSD şi aliaţii de la PC, UNPR şi UDMR. La fel ca în cazul deputatului PSD Vlad Cosma.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

  • Daniel Chițoiu: Pot să dau explicații la DNA și fără să se ceară începerea urmăririi penale
"Nu există nicio dovadă că am fost implicat în așa zisul grup infracțional", a spus Chiţoiu în faţa deputaţilor. Deputaţii aparţinând noii majorităţi parlamentare au respins solicitarea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva lui Chiţoiu. Solicitarea Parchetului a întrunit 108 voturi favorabile, 240 de deputaţi fiind împotrivă. Potrivit B1 TV, parlamentarii PSD au fost mobilizaţi prin SMS pentru a vota în favoarea lui Chiţoiu. Cei care au anunţat că vor vota în favoarea cererii organelor de anchetă sunt reprezentanţii Opoziţiei, printre care şi cei ai PNL.

Cazul Vlad Cosma

Ne puteți urmări și pe Google News

O situaţie similară a avut loc de curând, în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, fiul preşesedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma. Pe 17 februarie, deputații au respins, prin vot secret, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD, acuzat de trafic de influență. Reprezentanții PNL, PDL și PMP au votat pentru încuviințarea arestării, iar PSD, PC, UNPR și UDMR au votat împotrivă.

  • USD a făcut SCUT în jurul lui Vlad Cosma. Camera Deputaților a respins cererea de arestare a acestuia 

Cosma s-a plâns colegilor săi că a fost interceptat încă din 2012, iar asta certifică faptul că şi ei au mandat de interceptare, că sunt priviţi ca şi el ca un pericol social şi că, probabil, anul acesta vor fi mulţi dintre ei în situaţia sa. "Am fost învinuit drept cadou de ziua mea" "Dragi colegi, când vă duceţi deseară acasă, să vorbiţi în şoaptă cu copiii voştri, pentru că aveţi cu siguranţă mandat de interceptare, cum am avut şi eu din 2012. (...)Am fost învinuit drept cadou de ziua mea, marțea trecută am fost oprit în trafic şi dus la DNA, Totul a fost pentru un spectacol televizat. Aceşti domni sunt de fapt anchetaţi şi după ce s-au trezit cu conturile blocate au fost sfătuiţi să declare orice despre mine. Şi alte persoane au fost obligate să scrie despre mine şi pentru că nu au făcut-o au primit mandate de arestare. Consideraţi că dacă două persoane necunoscute vă fac un denunţ e normal să fiţi arestate? Ce se doreşte o arestare televizată sau aflarea adevărului? Nu există nicio convorbire între mine şi denunţători, nicio dovadă că am pretins ceva. Nu m-am văzut cu aceşti domni. Am avut mandat de ascultare încă din prima zi de campanie, din 2012. De ce nu au făcut un flagrant? Pentru că nu au avut cum. Deşi nu există probe, domnii procurori insistă să fiu arestat deoarece din funcţia de deputat reprezint un mare pericol social. Chiar dacă mă numesc Cosma şi sunt deputat, vreau să beneficiez de prezumţia de nevinovăţie", a declarat în fața parlamentarilor Vlad Cosma.