Traian Băsescu: România participă la misiunea O.S.C.E. în Ucraina
- Alexandra Ciliac
- 6 martie 2014, 19:54
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Bruxelles, că UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina.
Șeful statului a participat la reuniunea Consiliului European la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, la această reuniune fiind prezent și prim-ministrul Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk. Principalele declarații ale președintelui după reuniunea de la Bruxelles: LIVE TEXT
- Au fost decizii bune şi poziţii în regulă, care corspund la ce se inampla în Ucraina.
- Se aprobă concluziile consiliului Afaceri Externe, care califică acţiunile Rusiei că fiind acte de agresiune. Aș vrea să menționez că România a fost primul stat care a calificat intervenţia din Ucraina că fiind o agresiune.
- Concluziile condamnă violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Se cere retragera imediată a forţelor armate ale Rusiei în zonele de staţionare permanente. Se cere Rusiei să permită imediat accesul observatorilor internaţionali, şi aici referirea e la faptul că azi trupele Rusiei au blcoat accesul observatorilor OSCE în Criimeea.
- Consiliul de astăzi condamnă organizarea unui referendum în Crimeea şi constată că această acţiune contravine Constituţiei Ucrainei. UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere sau de bune oficii care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina
- UE va participa la mecanismele de detensionare a situaţiei având că obiectiv păstrarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei.
- Un alt obiectiv e protejarea drepturilor minorităţilor şi, al treilea, organizarea de alegeri libere şi corecte.
- Consiliul cheamă Rusia să între în dialog cu guvernul legitim al Ucrainei şi să înceapă imediat negocieri.
- Concluziile stabilesc un set de măsuri. Măsuri imediate: Suspendarea negocierilor acordului pentru vize şi a noului acord UE - Rusia Încurajează statele membre G8 care sunt şi membre ale UE să nu participe la pregătirea summitului de la Soci şi să nu participe la summit.
- Consiliul cere ca în cel mai scurt timp să înceapă negocieri între guvernul legitim al Ucrainei, guvernul actual, și Federația Rusă pentru a se obține rezultate imediate - următorul Consiliu este peste 2 săptămâni, Consiliul dorește să se obțină rezultate înainte de acest nou Consiliu.
- Dacă acest lucru nu se întâmplă, la următorul Consiliu este posibil să se adopte următoarele măsuri: restricţii de călătorie pentru anumiţi demnitari, îngheţarea activelor de pe teritoriul UE: depozite în bănci, bunuri, investiţii şi acţiuni ale investitorilor ruşi în UE. Fac aici o paranteză: când mă gândesc că au cumpărat aproape toată Coasta de Azur cred că e cutremurător.
- Este posibilă anularea Summitului UE - Rusia.
- Urmează a treia etapă: dacă Rusia va continuă destabilizarea Ucrainei, se vor aplică sancţiuni de largă cuprindere. Această este formularea. Exemple: sancţiunile vor putea viza energie, comerţul, relaţii financiare şi exporturile de armament.
- Tot în concluzii s-au stabilit câteva acţiuni care vizează direct sprijinirea Ucrainei. Prima şi cea mai importantă este punerea pe termen lung a sumei de 11 miliarde de euro alături de finanţările pe care le va asigura FMI şi Banca Mondială. Cele 11 miliarde provin din resurse ale CE, din resurse ale BEI şi ale BERD.
- În cel mai scurt timp se va semna acordul de asociere, ca un semnal de deplină recunoaştere a actualului guvern, urmând să se semneze şi acordul de liber schimb, care are însă nişte consecinţe tehnice care trebuiesc foarte bine evaluate chiar de Ucraina.
- Acordul de asociere e cu semnare imediată în partea politică.
- Se are în vedere o creştere a contactelor directe cu cetăţenii UE şi aici traducerea e o alocare a unui număr mult mai mare de burse ERASMUS pentru tineri.
- Acum cota este de 4000 de burse Erasmus, se are în vedere mărirea masivă a burselor.
- Se va accelera negocierea acordului pentru acordarea de vize şi sprijin pentru interconectare cu ţări UE ce pot furniza energie electrică şi gaz. Concluziile, că un semnal foarte puternic dat Rusiei reconfirmă angajamentul UE faţă de Moldova şi Georgia
- Înseamnă reconfirmarea voinţei UE de liberalizare a vizelor pentru Moldova şi semnarea acorrdului de asociere şi liber schimb cel mai târziu până la finele lui august
- România are deja un rol în criza din Ucraina. În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE, deja. Deocamdată viabil este OSCE şi deja am aprobat participarea în timpul Consiliului cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce putem contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat a fi buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina
Traian Băsescu a făcut declarații pe aeroport, înainte de plecare, și a spus că România dorește să facă parte din echipa de negociere, dacă va exista un astfel de format, pentru soluționarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
- Miniștrii noului Guvern au depus jurământul. Traian Băsescu: Sper ca Victor Ponta să aibă mai mult noroc decât mine cu miniștrii tineri
- Răzvan Burleanu este noul președinte al FRF! L-a învins la scor pe Vasile Avram. Mircea Sandu a devenit președinte onorific și a primit un tablou cu chipul lui
- Guvernul Ponta a aprobat programul politic care actualizează programul de guvernare
TOP 3 CELE MAI POPULARE ARTICOLE:
- DIRECT din arhivele Vaticanului: Teoria care răstoarnă tot ce ştiam despre DACI, romani şi istoria Europei / VIDEO
- Cum arată fabrica BOEING, unde se produc unele dintre cele mai performante avioane din lume| GALERIE FOTO
- Protest în faţa caselor fraţilor Becali! Ce s-a întâmplat în Pipera după aflarea verdictului