ION MIHAI PACEPA despre diferența dintre DEZINFORMARE și PROPAGANDĂ, în URSS și administrația Obama
- Simona Mătieș
- 6 martie 2014, 16:08
Care este diferența dintre propagandă și dezinformare, potrivit ofițerului cu cel mai înalt rang din serviciile secrete, care a dezertat din statele fostului bloc sovietic?
Gen. lt. Ion Pacepa explică în cartea sa „Dezinformare: Un fost șef al spionilor dezvăluie strategiile secrete pentru subminarea libertății, atacarea religiei și promovarea terorismului”, pe care a scris-o împreună cu Ronald Rychlak, istoric și profesor de drept, și a lansat-o în SUA, în 2013, că dezinformarea vine dintr-o sursă de încredere, în timp ce propaganda este mult mai fățișă.
Tactica dezinformării a fost utilizată cu succes de sovietici și de ruși, timp de decenii întregi, explică autorii, și este mult mai eficientă.
Rychlak a fost invitat în programele lui Glenn Beck de la postul de televiziune TheBlaze T, pentru a explica acest concept mai detaliat. Pacepa nu apare nici acum, după atâția ani în public cu numele său real, pentru că mulți din Rusia încă ar dori să-l vadă mort, precizează sursa citată. „De la Putin pentru Russia Today și apoi către noi, mesajul transmis este propagandă, dar de la Putin pentru New York Times, o sursă de încredere, aceasta este dezinformare, nu?”, a întrebat Beck. „Corect. Dezinformarea vine dintr-o sursă demnă de încredere”, a remarcat Rychlak. Dar este o activitate politică a unui guvern străin”, a adăugat el.
Cei doi autori susțin în cartea lor că declarațiile actualului secretar de Stat american John Kerry, făcute în 1971, referitoare la veteranii războiului din Vietnam sunt un alt exemplu de dezinformare. Kerry a declarat la vremea respectivă că americanii în Vietnam „au violat, au tăiat urechi, au tăiat capete, au lipit cabluri de la telefoanele mobile de organele genitale și apoi le-au conectat la curent electric, au aruncat în aer trupuri, au tras la întâmplare în civili, au făcut razii în sate în stilul reminiscent al lui Gingis Han...”
Rychlak a explicat: „Noi nu spunem că John Kerry ar fi fost un agent al sovieticilor, în niciun caz. Era un tânăr care probabil fusese indus în eroare, pentru că reprezenta o sursă de încredere. El a răspândit aceste dezinformări, probabil fără intenție, neștiind ce face”.
Rychlak a mai explicat, într-un program de radio la care a participat, găzduit de Glenn Beck, că pentru a prelua controlul asupra țărilor din Europa, dominate de religia catolică, sovieticii aveau nevoie să distrugă sau să fărâmițeze această Biserică și religia, în general. „Este absolut fascinant, pentru că îți deschide ochii”, a povestit Glenn.
În carte, Pacepa și Rychlak explică faptul că dezinformarea este încă prezentă și este la ordinea zilei și în administrația Obama, iar atacul asupra consulatului SUA de la Benghazi, în 11 septembrie 2012, este un exemplu în acest sens.
„Dezinformarea începe cu o națiune și se referă la ridicarea în slăvi a actualului lider și criticarea celui anterior. Trebuie să controlezi șirul informațiilor și pentru a face asta, implantezi idei false”, a explicat Rychlak. „În cazul de la Benghazi ce avem? Avem o poveste falsă spusă de guvernul nostru, dintr-o sursă de încredere. Predam un curs despre lege și terorism când a avut loc acest incident. Am venit la curs a doua zi și am spus „Haideți să ne uităm la înregistrarea video”. Peste 30 de secunde am oprit și am spus: „Nu e aceasta”...Era doar o punere în scenă și studenții mei și-au dat seama. Toți am știut că nu poate fi vorba despre înregistrarea reală. Era doar o minciună din partea guvernului nostru. O sursă de încredere, care ne împingea într-o direcție diferită, astfel încât să nu ne dăm seama ce s-a întâmplat cu adevărat”, a povestit profesorul Rychlak.