UPDATE: Opoziția cere DEMISIA premierului ERDOGAN, după un nou scandal de CORUPȚIE | VIDEO
- Simona Mătieș
- 25 februarie 2014, 11:42
Peste 7.000 de cetăţeni turci au fost supuşi interceptărilor telefonice ordonate de Justiţie, potrivit ziarelor Yeni Safak şi Star din Turcia, care publică o listă cu numele şi numerele de telefon ale unora dintre persoanele care ar fi fost afectate, în ultimii trei ani.
UPDATE ora 11.30: Opoziţia turcă i-a cerut şefului guvernului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, să demisioneze după dezvăluirea, aseară, a unei înregistrări care îl implică pe premier într-un amplu scandal de corupţie, transmite AFP, care adaugă că înregistrarea a fost denunţată de putere drept o „înscenare”.
„Guvernul trebuie să demisioneze imediat, şi-a pierdut orice legitimitate”, a spus Haluk Koç, vicepreşedinte al principalei forţe de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), la sfârşitul unei reuniuni urgente desfăşurate în noaptea de luni spre marţi. Potrivit acestuia, premierul trebuie să demisioneze fără întârziere.
Haluk Koç a făcut această declaraţie ca urmare a difuzării pe Youtube a unei înregistrări prezentate drept o convorbire între premierul Erdogan şi fiul său Bilal, în care cei doi discută despre modalităţile de a se debarasa de o mare sumă de bani după declanşarea scandalului de corupţie care zguduie guvernul.
Cabinetul premierului Erdogan a reacţionat, aseară, la aceste acuzaţii, denunţând într-un comunicat de presă „produsul imoral al unei înscenări (...) complet false” şi ameninţând cu urmărirea în justiţie a autorilor. 7.000 de telefoane interceptate de procurori Printre numele publicate se numără cel al premierului Recep Tayyip Erdogan, cel al şefului serviciilor secrete, Hakan Fidan, precum şi numele unor miniştri, politicieni din opoziţie, intelectuali, ziarişti, alte figuri publice.
Cele două ziare indică mişcarea condusă de predicatorul islamist în exil Fethullah Gülen - până de curând fidel aliat al şefului executivului - ca organizator al interceptărilor. Susţinătorii lui Fethullah Gülen aveau, până de curând, influente poziţii în poliţia şi justiţia turcă, însă guvernul a înlocuit recent mii de funcţionari în încercarea de a dilua această putere, potrivit presei din Turcia, scrie Agerpres.
Unul dintre oficialii supuşi presupuselor interceptări, ministrul energiei, Taner Yildiz, s-a arătat, ieri, indignat de această informaţie şi a declarat că spionajul telefonic este o problemă care a afectat întreaga societate. Aceasta este totodată o problemă a opoziţiei, a presei, a ONG-urilor. „Ei au înregistrat totul cu argumente care l-ar face pe oricine să râdă”, a declarat el presei.
Guvernul a spus, de mai multe ori, că operaţiunea anticorupţie lansată de Parchet la 17 decembrie, care a obligat la plecarea din guvern a patru miniştri, era o „lovitură judiciară” dată de structuri din sistemul judiciar şi poliţie la ordinul mişcării lui Fethullah Gülen.
De când a început ancheta anticorupţie, executivul a transferat mii de poliţişti şi sute de judecători şi procurori, suspectaţi de a simpatiza cu mişcarea islamistă, până acum câteva luni aliat al guvernului.
Opoziţia şi presa turcă au criticat aceste transferuri ca o formă de a obstrucţiona ancheta judiciară care afectează partidul aflat la putere, potrivit aceleiaşi surse. <iframe src="//www.youtube.com/embed/V8lDL9k6-Hs" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>