Deputații au ABROGAT primul articol din Codul penal. Ei dau liber presiunilor asupra Justiției

Deputații au ABROGAT primul articol din Codul penal. Ei dau liber presiunilor asupra Justiției

Cu 285 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 35 de abţineri, deputații au aprobat proiectul de lege pentru abrogarea articolului 276 din Legea nr. 286/2009 din Codul Penal, referitor la declaraţiile publice nereale ale unei persoane, făcute în timpul unei proceduri judiciare în curs.

UPDATE 1. Încă o dată Parlamentul nu a ținut cont de semnalul de alarmă venit din interiorul sistemului de Justiție, prin care magistrații au transmis un mesaj clar: articolul protejează judecătorii și procurorii de minciunile persoanelor care vor să-i intimideze în legătură cu dosarele pe care le instrumentează. Reamintim că săptămâna trecută judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii afirma într-un interviu acordat EVZ că este supărat din cauza intenţiei Parlamentului de a abroga articolul ce ar fi pus stavilă atacurilor la adresa Justiţiei. "Argumentul Senatului, la patru zile de la intrarea în vigoare a Codurilor, a fost acela că prin acest articol s-ar aduce atingere libertăţii de exprimare. Dar acest articol, în primul rând nu viza presa şi, în al doilea rând, ducea la sancţionarea persoanelor care acuză judecătorii sau procurorii de săvârşirea unei abateri disciplinare sau a unei infracţiuni, încercând să le influenţeze decizia pe care o vor da. Acest articol vroia să pună oprelişte unui fenomen. Există cazul unei judecătoare de la Oradea care a sesizat Parchetul despre ameninţări la adresa ei şi a copiilor, în legătură cu cazuri pe care le soluţiona. Sunt politicieni, afacerişti, avocaţi care ameninţă judecătorii. Sunt judecători care se plâng că în sală nu mai pot stăpâni oamenii, pentru că ei văd că sunt politicieni care critică în mod liber judecătorii sau hotărârile judecătoreşti şi-şi închipuie că acelaşi lucru îl pot face şi ei. Când tu ameninţi viaţa unui judecător este un lucru extrem de grav. Sigur, nouă ni se cere să fim verticali. Şi suntem, cei mai mulţi", declara judecătorul Danileț. El atrăgea atenția că și rapoartele Comisiei Europene în cadrul MCV sesizaseră fenomenul, precum și necesitatea de a găsi măsuri pentru stoparea lui.

  • Interviurile 2+1. Cristi Dănileț: „Sunt politicieni, afaceriști, avocați care amenință

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat marţi de la tribuna Camerei Deputaţilor că grupul parlamentar PNL va vota în favoarea proiectului şi a cerut sprijinul şi suportul colegilor săi.

"În calitate de iniţiator, cât şi în numele grupului parlamentar PNL, vreau să cer sprijinul şi suportul tuturor colegilor deputaţi, astăzi prezenţi în sală, care la vot final vor avea de ales între a conserva o dispoziţie din Codul Penal, asupra căreia poate să planeze şi să nască suspiciunea că libera exprimare ar putea să fie încălcată sau eliminarea acestei dispoziţii. Ca atare, consecvenţi valorilor pe care le-am expus de foarte mulţi ani încoace, am susţinut abrogarea art. 276 din Codul Penal, gest firesc care vine în apărarea unor drepturi constituţionale pe care cu toţi dorim să le protejăm. Azi vom vota, noi grupul parlamentar al PNL, în favoarea proiectului şi cu sprijinul tuturor colegilor noştri avem certitudinea că va deveni un CP mai bun", a declarat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, a afirmat că social-democraţii susţin iniţiativa liberalilor.

Iniţiativa liberalilor a fost susţinută şi de grupurile parlamentare PP-DD, PC şi minorităţi. Art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal prevedea: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 4 februarie, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.