Liviu Voinea: Economia a crescut, criza nu a trecut

Liviu Voinea: Economia a crescut, criza nu a trecut

În ciuda rezultatelor bune înregistrate de economie, specialiştii consultaţi de EVZ sunt rezervaţi.

România a înregistrat în 2013 cea mai mare creştere economică din UE, de 3,5%. Întrebat de EVZ dacă am depăşit criza, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a rămas rezervat.

"Am avut creştere economică peste ultimele calcule privind potenţialul şi este prima dată când am avut o asemenea creştere cu deficit de 2,6%", ne-a precizat Voinea.

Consumatorii sunt pesimişti

Unul dintre motoarele economiei în 2013 a fost agricultura. Liviu Voinea spune că "şi fără agricultură, am fi avut creştere economică, din exporturi şi producţie industrială, de 2,5%".

Opinia ministrului nu este împărtăşită şi de analişti sau de oamenii de afaceri.

"Factorul esenţial al avansului economiei a fost agricultura. Altfel, cifrele nu se pot explica, întrucât celelalte sectoare au crescut puţin. Construcţiile şi consumul sunt jos, ca şi contribuţie la PIB, iar sentimentul consumatorilor nu este favorabil. Sectoarele care merg prost sunt cele care se bazează pe consumul intern", ne-a explicat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Structură şubredă

Totodată, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan, este de părere că, deşi rezultatele sunt bune, acestea ascund o serie de riscuri. În primul rând, se bazează pe producţiile record din agricultură, un domeniu care depinde de starea vremii.

În al doilea rând, economia nu este structurată astfel încât să genereze creştere pe termen lung. "Structura economică nu e sustenabilă. Suntem dependenţi de exporturi, iar piaţa internă este dominată de importuri. În plus, doar doi dintre exportatorii de top au capital românesc", ne-a declarat Pârvan.

Greaua moştenire

Totuşi, în ciuda semnalelor economice pozitive, valoarea investiţiilor s-a redus anul trecut, atât în ceea ce priveşte investiţiile făcute de privaţi, cât şi cele ale autorităţilor. Ministrul Voinea spune că acest aspect nu este relevant.

"Este important cum se cheltuie banii, nu cât se cheltuie. Investiţiile publice au fost prioritizate. Este pentru prima oară după aderarea la UE când arătăm că putem avea creştere economică cu cel mai mic deficit. Spre comparaţie, în 2008, când produsul intern brut a avansat cu 7,3%, deficitul a fost de 7%", a spus acesta.

Ministrul delegat pentru buget spune că deficitul ar fi putut coborî şi mai mult, până la 2%, dacă nu s-ar fi plătit arieratele în 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News