Banii adunaţi de administratorii fondurilor private de pensii le fac cu ochiul guvernanţilor, indiferent de ţara pe care aceştia o conduc.
Fondurile de pensii adună sume mari de bani din contribuţiile membrilor, pe care le investesc în acţiuni, obligaţiuni sau depozite bancare. Una dintre marile instituţii de acest tip este fondul guvernamental de pensii din Japonia, care are active în valoare de 1,2 trilioane de dolari.
După ce a preluat scaunul de premier în decembrie 2012, Shinzo Abe a anunţat că doreşte să revigoreze economia ţării sale şi a precizat în repetate rânduri că fondul guvernamental de pensii trebuie să investească pe piaţa de capital, pentru a contribui la aprecierea acţiunilor tranzacţionate pe bursă.
Preşedintele Takahiro Mitani a declarat că instituţia pe care o conduce nu trebuie folosită ca un instrument menit să contribuie la creşterea preţurilor acţiunilor cotate pe bursa niponă.
"Fondul trebuie să facă ceea ce are de făcut. Unicul nostrum obiectiv nu este de a investi astfel încât economia să meargă ma bine, ci să investim banii oamenilor prudenţial, într-o manieră eficientă, astfel încât să le protejăm investiţiile", a declarat acesta, citat de Financial Times.
Datele preliminarii privind evoluţia economiei nipone în 2013 vor fi publicate cel mai probabil mâine.