Rusia a somat SUA să oprească finanţarea "rebelilor" din Ucraina

Rusia a somat SUA să oprească finanţarea "rebelilor" din Ucraina

Kremlinul a somat astăzi Statele Unite ale Americii să înceteze şantajul la adresa Ucrainei şi finanţarea “rebelilor", în contextul în care secretarul de stat adjunct Victoria Nuland a revenit la Kiev pentru a încerca să găsească o soluţie la criză, informează France Presse.

“Occidentul trebuie să oprească şantajul şi intimidarea", a declarat Serghei Glaziev, consilierul preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu acordat ediţiei de astăzi a cotidianului Kommersant-Ukraina, dând ca exemplu o întâlnire între Nuland şi oligarhi apropiaţi puterii în luna decembrie.

“Din câte ştim, ea a ameninţat oligarhii cu includerea pe o listă neagră americană dacă preşedintele Ianukovici nu cedează puterea opoziţiei. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dreptul internaţional", a declarat consilierul liderului rus.

“Se pare că Statele Unite au pariat pe o lovitură de stat", a mai spus Glaziev, afirmând că americanii cheltuiesc circa “20 milioane de dolari pe săptămână pentru a finanţa opoziţia şi rebelii, inclusiv pe arme".

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierul preşedintelui Vladimir Putin a denunţat “o tentativă de lovitură de stat în Ucraina" pe care puterea trebuie să o combată, în opinia sa, prin forţă, pentru a evita “haosul".

Oficialul rus a reamintit în acest context că Rusia, la fel ca SUA, este “garantul" suveranităţii Ucrainei după ce aceasta din urmă a renunţat în 1994 la armele nucleare şi ar putea în această calitate “să intervină în conflicte de acest tip".

“Ceea ce fac astăzi americanii în mod unilateral este o încălcare grosolană a acestui acord", a opinat el, citat de agenția franceză, preluată de Agerpres.

Ucraina se confruntă de la sfârşitul lunii noiembrie cu o mişcare de contestare fără precedent împotriva regimului de la “revoluţia portocalie" din 2004, în urma virajului făcut de putere dinspre UE către Rusia, ca urmare a suspendării semnării Acordului de asociere la UE la ultimul summit al Parteneriatului Estic.