REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. S-a eliminat articolul care EXCLUDEA președintele României din rândul puterilor în stat

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. S-a eliminat articolul care EXCLUDEA președintele României din rândul puterilor în stat

Comisia de revizuire a Constituţiei a reînceput lucrul. Una dintre primele sale decizii a fost, conform mediafax.ro, aceea de a elimina din proiectul de modificare a legii fundamentale articolul care redefinea puterile în stat.

La adoptarea sa, articolul a stârnit controverse pentru că definea puterile în stat în așa fel încât instituția prezidențială era lăsat pe dinafară. Articolul suna astfel: "Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti". Ca urmare a revenirii Comisiei Constituante, alineatul respectiv din Constituție ar urma să fie menţinut în forma actuală: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale". CITIȚI ȘI:

  • Ilie Sârbu: Referendum de o singură zi pentru Constituție. Antonescu: "Nu suntem în acea fază"
  • Mihai Răzvan Ungureanu:Viitorul politic al lui Antonescu depinde de Constituție. Comisia de la Veneția nu va trimite un punct de vedere curând
  • PDL s-a retras de la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei