Primar francez: poate că Hitler nu a omorât destui ţigani

Primar francez: poate că Hitler nu a omorât destui ţigani

Primarul unui oraş din estul Franţei a fost condamnat ieri la plata unei amenzi de 3.000 de euro cu suspendare pentru că a făcut apologia crimelor împotriva umanităţii, el afirmând vara trecută că „poate că Hitler nu a omorât destui ţigani”, relatează AFP.

Procurorul a considerat că această expresie „este clar apologetică” şi „laudă crimele comise” de al Treilea Reich împotriva oamenilor nomazi, el cerând o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 5.000 de euro pentru Gilles Bourdouleix, deputat şi primar al oraşului Cholet.

Acestuia din urmă i-a scăpat respectiva afirmaţie în timpul unei altercaţii petrecute pe un teren ocupat ilegal în localitatea lui de o caravană cu nomazi.

Presa a relatat cele întâmplate şi a urmat un scandal în urma căruia primarul a fost nevoit să demisioneze din partidul de centru-dreapta Uniunea Democraţilor Independenţi (UDI).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit legii franceze, Gilles Bourdouleix risca până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro. El a mai fost condamnat la plata unei amenzi de 600 de euro pentru că a insultat şi defăimat jurnalistul care a dat în vileag spusele sale.