Iranul începe într-o săptămână suspendarea programului nuclear

Iranul începe într-o săptămână suspendarea programului nuclear

Negociatorul-şef iranian în dosarul nuclear, Abbas Araqchi, a confirmat că Iranul şi grupul “5+1" au căzut de acord asupra datei de 20 ianuarie pentru debutul implementării acordului de la Geneva, care prevede suspendarea parţială a programului nuclear.

“Astăzi, Iranul şi grupul “5+1" au ajuns la o înţelegere cu privire la modalităţile de implementare a primei etape a Planului Comun de Acţiune. Cele două părţi au ajuns la un consens", a anunţat Araqchi aseară târziu.

El a explicat că acordul a fost coordonat cu Helga Schmid, adjuncta şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, după recentele convorbiri la nivel de experţi cu privire la implementarea acordului nuclear de la Geneva care s-au încheiat vineri.

De îndată ce Iranul va începe aplicarea acordului de la Geneva, grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China plus Germania) vor începe relaxarea sancţiunilor asupra Teheranului, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe parcursul unei perioade de şase luni, Occidentul va debloca accesul la 4,2 miliarde de dolari americani constând în venituri din petrol iranian îngheţate şi, în replică, Iranul va oxida şi dilua stocul său de uraniu îmbogăţit la 20%. De asemenea, Iranul este pregătit să le permită inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să verifice implementarea acordului de la Geneva.

În noiembrie, Iranul şi grupul “5+1" au ajuns la un acord interimar în virtutea căruia Iranul s-a angajat să îşi suspende părţile sensibile ale programului său nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale ce îi afectează economia.

Între timp, un official american de rang înalt a confirmat că Iranul va primi prima tranşă de 550 milioane dolari dintr-un total de 4,2 miliarde reprezentând fonduri blocate anterior în străinătate la sau în jurul datei de 1 februarie, potrivit Reuters.