Întâlnire de GRADUL ZERO între Vladimir Putin și Ayatollahul Khamenei

Întâlnire de GRADUL ZERO între Vladimir Putin și Ayatollahul Khamenei

Cei doi mari aliați ai regimului de la Damasc, liderii Iranului și Rusiei, se întâlnesc luni la Teheran, cu ocazia summit-ul țărilor exportatoare de gaze naturale.

Vizita lui Vladimir Putin are loc după adoptarea în unanimitate vineri de către Consiliul de Securitate a unei rezoluții care îndeamnă statele membre „să ia toate măsurile necesare pentru combaterea Statului Islamic pe teritoriul controlat de ISIS în Siria și Irak”.

Rezoluția a fost prezentată de Franța după atentatele din 13 noiembrie, de la Paris, revendicate de ISIS, care au făcut 130 de morți și circa 350 de răniți.

Sâmbătă, Rusia, care duce de la sfârșitul lui septembrie o campanie susținută de raiduri aeriene împotriva grupărilor rebele, a bombardat intens fiefurile ISIS din centrul și estul țării.

Moscova pledează pentru constituirea unei coaliții internaționale care să cuprindă Iranul, Iordania și alte țări din regiune, care să lupte alături de statele occidentale împotriva ISIS.

Înainte de a participa la summit-ul statelor exportatoare de gaze, alături de alți opt șefi de state și de guverne, președintele rus se va întâlni cu Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate politică și religioasă a Iranului, care este și comandantul suprem al forțelor armate.

Este a doua întâlnire între cei doi, în ultimii opt ani, prima având loc în 2007. Vladimir Putin se va întâlni de asemenea și cu președintele Hassan Rouhani.

Cu ocazia acestor întâlniri, „o atenție deosebită va fi acordată problemelor internaționale, dat fiind conflictul sirian”, a declarat consilierul de la Kremlin, Iuri Uceacov.

Alături de Rusia, Iranul este celălalt mare aliat al președintelui sirian Bashar Al-Assad, căruia îi furnizează asistență militară, mai ales prin trimiterea de „consilieri” și „voluntari” pe teren, dintre care 50 au murit în ultima lună.

Relațiile dintre Moscova și Teheran au fost oscilante după ce URSS a fost una dintre primele țări care au recunoscut revoluția islamică din 1979. Ulterior, însă, Moscova l-a sprijinit pe Saddam Hussein în războiul său cu Iranul, dintre 1980 și 1988.

Cele două țări și-au strâns apoi legăturil, având o importantă cooperare economică și militară, așa cum o dovedește și recentul contract pentru livrarea de către Rusia Iranului, până la sfârșitul anului, a sistemelor anti-aeriene de rachete S-300.

Rusia și Iranul mai au în comun faptul că sunt printre cei mai mari producători de gaze din lume, cărora vor să le relanseze consumul prin asigurarea de prețuri decente și o piață transparentă.

Aceste teme vor sta în centrul summit-ului Forumului țărilor exportatoare de gaze (FPEG – 12 membri) de la Teheran.

Iranul deține printre cele mai mari rezerve de gaze din lume, evaluate la 33 de trilioane de metri cubi.

Ridicarea sancțiunilor internaționale în 2016, așa cum s-a stabilit prin acordul din iulie, între marile puteri ale lumii și Iran, în schimbul limitării programului nuclear civil al Teleranului, îi va permite sporirea producției.

Iranul produce acum 173 de miliarde de gaze pe an, destinate în marea lor parte consumului intern. Exporturile se limitează la țările învecinate, mai ales Turcia, Irak și Armenia.

Teheranul are drept obiectiv să crească progresiv exporturile, până în 2020, pentru a ajunge la o produție cotidiană de 1,3 miliarde de metri cubi.

Cele 12 țări membre ale FPEG produc 42 % din gazele lumii, dețin 70% din rezervele mondiale, 40% din gazoducte și asigură 65% din comerțul mondial de gaze naturale lichefiate.