Andrei Pleşu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius - „Este un titlu doctoral care nu poate fi plagiat”
- Feri Predescu
- 18 noiembrie 2015, 17:40
Scriitorul Andrei Pleşu a primit, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, din Constanţa, decernat pentru întreaga sa activitate în domeniul culturii. Ceremonia a fost urmata de conferința cu titlul „Câteva reflecţii asupra Prostiei”, pe care Andrei Pleșu a oferit-o sutelor de profesori, studenţi şi membri ai filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, care au umplut Aula Magna a Universitatii „Ovidius”.
Puţin stânjenit de „inventarul mai mult decât flatant al activităţii mele”, prezentat în Laudatio de către decanul Facultăţii de Litere, Cristina Tamaş, Andrei Pleşu a recunoscut că „de câte ori aud câte aş fi făcut sunt primul, să fiu sincer, stupefiat”. A mulţumit, elegant, pentru titulul primit. „Doctor Honoris Causa are, între altele, avantajul că este un titlu doctoral care nu poate fi plagiat”, a comentat scriitorul, în hohotele de râs ale celor din aulă. Şi, înainte de a trece „la lecţia magistrală pe care am fost invitat să o ţin”, Andrei Pleşu a cerut permisiunea gazdelor „să scot de pe cap această pălărie, ca să pot gândi liber”.
În cele peste două ore cât a vorbit despre Prostie şi a răspuns unor întrebări, Andrei Pleşu a fost aplaudat la scenă deschisă, un profesor spunându-i că ar fi fost un bun actor, făcând referire la facultatea de Actorie pe care scriitorul a lăsat-o pentru a studia Istoria şi Teoria Artei. Andrei Pleşu a ţinut să precizeze că nu vorbeşte despre Prostie din postura de om deştept. „Toţi suntem proşti din când în când. Spunem prostii, facem prostii, ne purtăm prosteşte, votăm prosteşte”, a explicat, în râsetele audienţei. Şi a descoperit că „prost este un cuvânt care vine din spaţul slav”, constatând, amuzat, că „cuvinte importante ale limbii noastre nu le-am luat de la latini, ci de la alte zone lingvistice”.
Andrei Pleşu s-a arătat, printre altele, oripilat de educaţia pe care copiii o primesc în învăţământul gimnazial românesc, exemplificând chiar cu lecţii şi recomandări prosteşti ale profesorilor. Şi ca să încheie „patriotic şi politic” reflecţiile asupra Prostiei, Andrei Pleşu a găsit un citat „de la un om care nu e în învăţământ, e mai sus decât atât, domnul Valeriu Zgonea, foarte simpatic. El zice aşa-Imnul naţional, Deşteaptă-te române, este expresia năzuinţei continue a poporului român de a se dezvolta. De a arăta Europei şi lumii întregi cât suntem de valoroşi. Cu aceasta, prelegerea mea despre prostie se încheie”. În hohotele sălii.
Scriitorul nu a scăpat de întrebările despre „băsiştii” Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici. „Eu zic că adevaraţi băsişti sunt ăştia de la unele posturi de televiziune, şi de la unele ziare, care, de când se scoală, până seara, nu vorbesc decât de Băsescu. Noi trei, şi alţii, nu ne-am inventat în 2004-2005, când a venit Băsescu preşedinte. Am avut şi până atunci unele activităţi. Dar ăştia care de dimineaţă până seara învârt aceeaşi morişcă, la nesfârşit, sunt nevrotici. Le-am spus odată, într-un articol. Bre, faceţi icter. Nu se poate să te scoli şi să te culci într-o ură faţă de unu`. E o psihologie care se întreţine şi în care subiectul conferinţei mele (despre Prostie) joacă un rol”, a comentat, zâmbind, Andrei Pleşu.