16 răniți în Colectiv au fost transferaţi în spitale din Belgia și Olanda

16 răniți în Colectiv au fost transferaţi în spitale din Belgia și Olanda

16 dintre răniţii cu arsuri grave în urma incendiului de la clubul Colectiv au plecat către mai multe spitale din Rotterdam şi Bruxelles. Pacienţii au fost transportaţi cu două aeronave ale Ministerului Apărării care au decolat de la Bucureşti, sâmbătă dimineaţă. Este vorba doar despre pacienţi stabili, nu de cei aflaţi în stare gravă sau critică. Medicii turci, veniţi în România să-i ajute pe doctorii noştri, spun că cei aflaţi în stare gravă nu puteau fi transportaţi.

Cei 16 răniţi au plecat către spitalele din Rotterdam şi Bruxelles, cu două aeronave ale ministerului Apărării Naţionale. Cheltuielile cu tratamentul vor fi suportate de statul român, pe baza formularului E112. De acte se ocupă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Întrebat dacă familiile se pot folosi de formularul E112, ministrul Nicolae Bănicioiu a răspuns afirmativ și a precizat că nu există excepții. Însă a ținut să reamintească una dintre condițiile esențiale: „Nu există excepţii, dar toate lucrurile acestea se pot face numai în baza permisiunii medicilor!

Tragedia din clubul Colectiv şi starea rănţilor i-a impresionat pe specialiştii turci care îi ajută, la Bucureşti, pe colegii lor români în salile de operaţii. „Este evenimentul cu efectele cele mai înfricoşătoare la care am asistat, cărora le-am făcut faţă şi de care am auzit în experienţa mea de 25 de ani ca medic specializat în arsuri”, a spus prof. dr. Ahmet Cinar Yasti, citat de digi24.ro.

Pentru mulţi dintre cei care încă se află internaţi în spitalele bucureştene, pericolul nu a trecut. În continuare va fi nevoie de ajutorul medicilor străini, aşa că alţi doi specialiști turci se vor alătura echipei care este deja la București.

Koray Ertas, ambasadorul Turciei în România: „La rândul lor vor începe să lucreze cât de repede alături de colegii lor români. Prima noastră echipă medicală se află deja aici de trei zile.”

Pacienţii în stare foarte gravă nu pot fi transferaţi în străinătate.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Au ales în general o combinaţie. 1, 2, 3, cazuri grave intubate şi care necesită ventilaţie artificială şi câteva, mai multe, de obicei cu o severitate moderată.”

„Suntem gata să luăm în Spitalul Militar din Belgia opt pacienţi”, anunța col. dr. Serge Jennes, șeful Centrului de Medicină din Bruxelles.

Şi medicii din Marea Britanie şi-au oferit ajutorul. „În Marea Britanie putem primi până la 12 pacienţi. Ar fi trataţi în centre pentru arşi. Am şi alţi colegi care s-au oferit să vină, dar s-ar putea ca aceast lucru să nu fie de ajutor în acest moment”, a spus dr. Sarah Pape, medic britanic specialist în chirurgie plastică şi arsuri.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a anunţat că alte două state, Portugalia și Cehia, și-au anunţat disponibilitatea de a ajuta victimele din România.