Anchetă la Vatican. Un bancher, suspectat de spălare de bani

Anchetă la Vatican. Un bancher, suspectat de spălare de bani

Parchetul Vaticanului a cerut colaborarea justiţiilor italiană şi elveţiană împotriva unui bancher italian, Gianpietro Nattino. Acesta este suspectat de spălare de bani.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că, în urma unui raport al Autorităţii de Informare Financiară (AIF), promotorul justiţiei (procurorul) Tribunalului Cetăţii Vaticanului a deschis în februarie 2015 o anchetă privind operaţiuni de achiziţionare şi vânzare de titluri şi tranzacţii efectuate de Gianpietro Nattino, relatează Agerpres.

Procurorul a cerut 'colaborarea autorităţilor judiciare italiene şi elveţiene prin comisii rogatorii transmise pe cale diplomatică în 7 august 2015'.

Preşedinte al Băncii Finnat Euramerica SpA, Gianpietro Nattino este suspectat că a utilizat Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA), principalul organism financiar al Vaticanului, pentru operaţiuni de spălare de bani între 2000 şi 2011, dintre care unele efectuate în Elveţia şi Italia.

Nattino a protestat împotriva acestor acuzaţii, prin intermediul unui comunicat, susţinându-şi nevinovăţia.

'Repet că am operat în deplin respect al normelor în vigoare, cu transparenţă maximă şi în mod corect. Evident, sunt la dispoziţia autorităţilor competente pentru a furniza orice clarificare', a declarat acesta.

Banca Finnat Euramerica SpA este o bancă de afaceri italiană creată de familia Nattino în 1898.

În urma mai multor scandaluri, papa Benedict al XVI-lea, iar apoi succesorul său, Francisc, au înăsprit măsurile de combatere a spălării de bani la Vatican.

Ne puteți urmări și pe Google News