Saudiții și Iranul, finanțatori în războiul palestiniano-israelian
- Ana Sârbu
- 18 octombrie 2015, 16:40
Valul de atentate care a lovit Israelul în ultimele două săptămâni este susținut, în tăcere, de doi factori externi opuși, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, prin sume imense de bani destinate unor diverse grupări palestiniene, în spacial milițiilor Tanzim ale Fatah, pentru a sta deoparte, dezvăluie siteul DEBKAfile.
Banii sunt trimiși prin Israel și Iordania, care furnizează si informații clasificate referitoare la grupările care merită finanțate pentru a contracara eforturile Teheranului și ale Beirutului, de a păstra vie flacăra conflictului, precizează DEBKAfile.
Guvernele israelian și iordanian și oficialii de securitate de la cele mai înalte nivele lucrează din greu pentru a elimina obstacolele birocratice și pentru a păstra cursul banilor în direcția corectă.
Împreună cu ajutorul financiar, Iran și Hezbollah, trimit directive palestinienilor despre cum și când să atace de pe o poziție sau alta. De pildă, sâmbătă dimineața, după succesul parțial al Israelului în a încetini ritmul atacurilor cu cuțitele ale palestinienilor, care s-au înmulțit în ultimele săptămâni, media Hamas a influențat activiștii teroriști să schimbe tactica: de la înjughierea oamenilor la a trece peste ei cu mașina, această modalitate fiind mai eficientă pentru a răni mai multe persoane.
Concursul „din spatele scenei” dintre Arabia Saudită și EAU și Iran-Hebollah este determinant în ofensiva terorii palestiniene, cu efecte asupra politicii Washingtonului și pierderea puterii președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas.
Administrația Obama a renunțat la a mai încerca să echilibreze situația, declinând să ceară Teheranului să limiteze violența palestiniană, scrie sursa citată. Acesta este un preț pe care îl plătește Israelul pentru că nu a reușit să oprească semnarea unui acord nuclear între SUA și Iran.
Secretarul de stat american John Kerry a declarat săptămâna aceasta, în legătură cu valul de violențe din Israel cu „construirea masivă în teritoriile ocupate”, iar Departamentul de Stat s-a referit la folosirea „excesivă” a forței de către Israel. Totuși, Obama și Kerry au revenit parțial asupra declarațiilor, după ce premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Moshe Ya’alon au criticat dur SUA și au făcut aluzii despre un „sprijin pentru terorism”.
Reputația Israelului a avut de suferit, dar nu s-a făcut nimic constructiv pentru rezolvarea crizei, comentează sursa citată. Mahmoud Abbas, deși a declarat că, în anumnite condiții, este dispus să se întâlnească cu Netanyahu, nu poate contribui prea mult la calmarea situației. Pentru că influența sa asupra palestinienilor de rând este foarte scăzută, iar prezența sa la Ramallah este ignorată de două guverne arabe care lucrează pentru a opri teroarea palestiniană. Acestea preferă să meargă direct la regele Abdullah al Iordaniei și la Netanyahu. Prețul pentru concursul dintre Arabia Saudită și EAU, pe de-o parte, și Iran și Hezbollah pe cealaltă, este foaret mare: nu doar pentru securitatea Israelului, ci și a Iordaniei, ca și pentru stabilitatea sa, dacă palestinienii radicalizați nu vor fi opriți rapid.
Politica de dezangajare a administrației Obama din conflictele regiunii și punctele pierdute la Ierusalim au lăsat guvernul american fără niciun atu în criza actuală dintre Israel și palestinieni. Este de asemenea adevărat că guvernul de la Ierusalim nu are iluzii despre faptul că ar exista rezultate bune din întâlnirea lui Keryy cu Netanyahu , la Berlin, în 21 octombrie.