Ucraina, între Putin și Merkel: Kievul REFUZĂ să acorde AUTONOMIE regiunii din Estul țării!

Ucraina, între Putin și Merkel: Kievul REFUZĂ să acorde AUTONOMIE regiunii din Estul țării!

Parlamentarii ucraineni au blocat luni, 31 august, accesul la tribuna Parlamentului pentru a împiedica votul proiectului de reformă constituțională, care ar da mai multă autonomie teritoriilor separatiste din Estul Ucrainei, un text pe care l-au calificat drept „anti-ucrainean” și „pro-Putin”.

În același timp, mai multe sute de militanți ai partidului naționalist Svoboda manifestau și ei în fața Parlamentului în semn de protest față de proiectul de Constituție, în timp ce mișcarea de extremă dreapta, Pravi Sektor a anunțat că a blocat circulația pe strada care trece prin fața Parlamentului monocameral de la Kiev, scrie AFP.

Accesul la tribună sau la fotoliul președintelui Parlamentului a fost blocat de parlamentari ai Partidului Radical, care face parte din coaliția pro-prezidențială, dar refuză să susțină proiectul, pe care l-au apreciat ca fiind în favoarea lui Putin, potrivit unui site al acestei formațiuni.

Partidul Samopomici, de asemenea membru al coaliției care îl sprijină pe președintele Poroșenko, s-a pronunțat și el împotriva proiectului constituțional, care este cerut de aliații occidentali ai Ucrainei și face parte din textul Acordului de la Minsk, de încetare a focului în regiunea Donbas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protectul a iscat dezbateri aprinse în Ucraina, mulți văzând în el o tentativă de legalizare de facto a controlului rebelilor asupra părții de Est, industrializate a țării, acolo unde se află auto-intitulatele republici, Luhansk și Donețk.

Lunea trecută, președintele Poroșenko a avut o întâlnire la Berlin cu președintele francez François Hollande și cu cancelarul german Angela Merkel, în care cei doi lideri occidentali l-au îndemnat pe acesta să aplice prevederile Acordului de la Minsk.