Supernava de spionaj a lui Vladimir Putin, demascată de experţii germani

Supernava de spionaj a lui Vladimir Putin, demascată de experţii germani

Nava de cercetare Iuri Ivanov, intrată în serviciul activ al Marinei ruse în 26 iulie, a fost calificată drept supernavă de spionaj de cotidianul german Bild, citat marţi de Sputniknews.

Livrarea navei spion s-a derulat în prezenţa lui Vladimir Putin, în cadrul festivităţilor organizate la Kaliningrad cu ocazia Zilei Forţelor navale ruse, au evocat jurnaliştii, citaţi de Agerpres. Potrivit experţilor germani, noua navă a fost concepută pentru a detecta şi vâna navele americane care fac parte din scutul antirachetă al SUA în Europa. Misiunea principală a lui Iuri Ivanov este de a face găuri în sistemul defensiv antirachetă american' cu scopul de a asigura trecerea altor nave. Supernava poate servi, de asemenea, la culegerea de informaţii, potrivit cotidianului.

Lung de 120 m, vasul Iuri Ivanov este destinat să asigure legătura şi comandamentul unei flote, să practice recunoaşterea radar şi să supravegheze elementele scutului antirachetă american. Viteza maximă a navei este de 20 de noduri, iar autonomia sa este de 8.000 de mile marine. Echipajul este format din 120 de membri.

Prevăzută în 27 decembrie 2004, lansarea la apă a navei de cercetare a avut loc în 30 septembrie 2013. Ea a fost botezată în onoarea viceamiralului Iuri Ivanov, fost şef al Serviciului de informaţii militar rus (GRU), găsit mort în august 2010, pe o plajă din Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armamentul navei este păstrat secret, dar experţii presupun că este dotată cu mai multe sisteme de rachetă sol-aer de tip Igla şi cu două mitraliere de mare calibru.