Ţi s-a stricat smartphone-ul din cauza căldurii? AFLĂ ce trebuie să faci!
- Dinu Boboc
- 30 iulie 2015, 17:01
Pentru o bună parte dintre români, vacanța se încheie cu o vizită la service pentru a repara echipamentele electronice care au suferit defecțiuni în această perioadă. Căldura puternică, utilizarea intensă și necorespunzătoare, fluctuațiile de tensiune, expunerea directă la lumina soarelui timp îndelungat sunt principalele cauze ale defecțiunilor echipamentelor electronice și electrocasnice din sezonul estival.
Neglijența contribuie, de asemenea, la creșterea numărului defecțiunilor înregistrate în această perioadă. „A intrat nisip în aparatul de fotografiat și s-a blocat obiectivul”, „am intrat cu telefonul mobil în apă”, „am lăsat tableta la soare, iar acum nu mai funcționează” - sunt doar trei dintre cele mai frecvente explicații pe care le dau posesorii dispozitivelor defecte atunci când merg cu ele la reparat. Telefoanele mobile, aparatele foto și tabletele sunt dispozitivele care ajung cel mai des în service în lunile de vară.
În acest context, specialiștii Depanero au pregătit un ghid pentru posesorii de echipamente electronice și electrocasnice despre cum să folosească în cele mai bune condiții gadget-urile pe care le iau în vacanță și cum să se asigure că dispozitivele electrice de acasă nu se vor defecta.
Sfaturi utile:
- Evitați utilizarea intensivă a echipamentelor electrice
Riscul ca unele componente să se supraîncălzească și să cedeze crește atunci când temperatura ambientală depășește 30 de grade Celsius și dispozitivele sunt folosite neîntrerupt pentru o perioadă mai lungă.
- Folosiți corespunzător dispozitivele electronice și electrocasnice
Aparatul de aer condiționat funcționează cel mai bine când este setat să răcească aerul până la o temperatură de 20 – 21 de grade Celsius. Când este programat să răcească aerul până la 16 grade Celsius și este folosit intensiv, riscul apariției defecțiunilor crește simultan cu consumul de energie electrică.
Pe timpul verii, incidența defecțiunilor la aparatele frigorifice crește cu 25% – 30%. Astfel, este recomandată evitarea deschiderii permanente a ușilor echipamentelor frigorifice, astfel încât compresorul, piesa centrală a sistemului de răcire, să nu fie suprasolicitat.
- Deconectați echipamentele electrice de la sursele de energie dacă nu sunt utilizate un timp mai îndelungat
Fluctuațiile de tensiune ale rețelelor de alimentare cu energie electrică pot cauza defecțiuni ale produselor electronice și electrocasnice. Fluctuațiile de tensiune pot fi cauzate de consumul foarte mare de energie electrică, dar și de furtunile cu descărcări electrice din aceste luni.
- Deconectați echipamentele de la cablul de Internet când plecați în concediu
Instabilitatea atmosferică specifică verii, împreună cu particulele de praf angrenate de vânt produc electricitate statică, iar aceasta se poate descărca direct în routere, laptop-uri sau desktop-uri, cablurile acționând precum un conductor de electricitate.
- Evitați expunerea telefoanelor mobile și a tabletelor în lumina directă a soarelui
Expunerea îndelungată la soare a acestora mărește riscul de supraîncălzire, poate produce creșterea în volum a bateriei, care poate deteriora și alte componente.
- Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare ale echipamentelor înainte de folosire
- Instalați dispozitivele electrocasnice conform instrucțiunilor de montaj
- Nu folosiți instalații electrice sau sanitare improvizate
- Evitați intervențiile neautorizate, realizate de personal necalificat
- Apelați la specialiști pentru operațiuni periodice de întreținere.