DNA cere control judiciar pentru Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR. Motivele procurorilor
- Virgil Burl ă
- 21 iulie 2015, 16:10
Procurorii DNA au cerut Judecătoriei Sector 1 ca fostul director al CFR, Mihail Necolaiciuc, să fie judecat sub control judiciar. Motivele invocate de procurori sunt multimple: condamnarea la 10 ani închisoare pronunțată de o instanță de fond, faptul că acesta a mai fugit odată din țară fiind descoperit în SUA și extradat, precum și faptul că Tribunalul București a ridicat măsura controlului judiciar exclusiv în baza faptului că Necolaiciuc era arestat în alt dosar. În urmă cu câteva zile el a fost pus în libertate de aceeași instanță.
Procurorii DNA cer judecarea lui Necoliciuc sub control judiciar deoarece faţă de inculpat, atât în cursul urmăririi penale cât şi în cursul cercetării judecătoreşti s-a dispus luarea măsurii arestării preventive, în lipsă. În aceste cauze instanţa a emis mandate de arestare naţională, europeană, respectiv, mandat de urmărire internaţională; Decizia urmează să se ia mâine de Judecătoria Sector 1.
Necolaiciuc a fost depistat pe teritoriul S.U.A. şi s-a dispus extrădarea acestuia, fiind astfel posibilă judecarea cauzelor în care a fost trimis în judecată;
Restricție ridicată
DNA mai arată că instanţa de fond a menţinut controlului judiciar la fiecare termen,.însa la data de 7.04.2015,.Tribunalul Bucureşti - Secţia l Penală, prin decizia penală nr.311/07.04.2015, pronunţată în dosarul nr.1500/299/2008/a3 a dispus revocarea acestei măsuri. „La adoptarea acestei soluţii instanţa a avut în vedere, în exclusivitate, împrejurarea că inculpatul este arestat în altă cauză şi că această măsura asigură pe deplin atât buna desfăşurare a procesului penal în cauza de faţă, şi totodată, împiedică o sustragere a inculpatului de la judecată şi, in plus, previne săvârşirea unei alte infracţiuni. Astfel, măsura controlului judiciar apare ca inutilă atât timp cât inculpatul se află sub o supraveghere strictă şi permanentă a agenţilor de penitenciar, supraveghere care este superioară oricărei alte supravegheri a organelor de poliţie care ar fi executată cât timp inculpatul s-ar afla în stare de libertate. Pe de altă parte, mai reţine instanţa care a dispus revocarea controlului judiciar, măsura nici nu poate fi executată, iar obligaţiile impuse nici nu ar putea fi îndeplinite de către inculpat atât timp cât acesta se află deja, aşa cum s-a reţinut anterior, într-o supraveghere strictă şi permanentă. ”Ținând seama de faptul că la data de 17.07.2015, inculpatul Necolaiciuc Mihai a fost liberat condiţionat, printr-o hotărâre definitivă, apreciem că se impune luarea faţă de acesta a măsurii preventive a controlului judiciar, întrucât la acest moment faţă de inculpat nu există nicio măsură preventivă, iar judecarea apelului în dosarul nr.1500/299/2008, nu se va putea realiza în mod eficient în această situaţie.
A doua condamnare
În plus, „faţă de momentul la care s-a revocat măsura preventivă, în cauză a intervenit condamnarea inculpatului în primă instanţă, la o pedeapsă de 10 ani închisoare, fapt care pe de o parte confirmă acuzaţiile aduse prin rechizitoriu, iar pe de altă parte, reactivează pericolul ca inculpatul să se sustragă răspunderii penale. Pentru aceste motive solicităm luarea măsurii controlului judiciar, cu impunerea obligaţiilor de la art.215 alin.1 Cod procedură penală, iar în ceea ce priveşte obligaţiile de la art.215 alin.2, solicităm impunerea celor prevăzute de literele a,d şi e Cod procedură penală”, se mai arată în cererea procurorilor.