„Capitalul în secolul XXI” o istorie a banilor din ultimele trei secole

„Capitalul în secolul XXI” o istorie a banilor din ultimele trei secole

„Capitalul în secolul XXI” este un volum scris de economistul francez Thomas Piketty și a fost vândut în peste 1.5 milioane de exemplare în întreaga lume.

Se spune volumul „Capitalul în secolul XXI” este cea mai importantă carte economică a deceniului. Dar autorul a studiat istoria economică a lumii din ultimele trei secole.  Repartiția avuţiilor este una dintre chestiunile cele mai arzătoare și mai dezbătute în prezent. Dar ce se știe cu adevărat despre evoluţia acesteia pe termen lung? Dinamica acumulării capitalului privat conduce oare în mod inevitabil la o concentrare din ce în ce mai puternică a avuţiei și a puterii în câteva mâini, așa cum a crezut Marx în secolul al XIX-lea? Sau poate forţele echilibrante ale creșterii, ale concurenţei și ale progresului tehnic conduc în mod spontan la o reducere a inegalităţilor și la o stabilizare armonioasă, în etapele avansate ale dezvoltării, așa cum gândea Kuznets în secolul XX? Ce se știe despre evoluţia repartizării veniturilor și a patrimoniilor începând din secolul al XVIII-lea și ce învăţăminte se pot trage pentru secolul XXI?

Părerile sunt împărţite. Unii sunt de părere că inegalitățile se vor adânci în continuare, într-o lume din ce în ce mai nedreaptă. Alții cred că asistăm în prezent la o reducere naturală a ecarturilor și că orice intervenție ar risca să perturbe această tendință armonioasă. Rezultatul a cincisprezece ani de cercetări, studiul lui Thomas Piketty, cel mai ambițios întreprins vreodată pe această temă, se sprijină pe date istorice și comparative mult mai vaste decât orice lucrare anterioară. Extins pe durata a trei secole și pentru douăzeci de țări, studiul ne schimbă în întregime înțelegerea dinamicii capitalismului, situând contradicția fundamentală a acestuia în raportul dintre creșterea economică și randamentul capitalului.

Dacă răspândirea cunoștințelor apare drept forța principală de egalizare a condițiilor pe termen lung, în prezent, creșterea rapidă a celor mai mari salarii și mai ales concentrarea extremă a patrimoniilor amenință valorile meritocrației și ale justiției sociale a societăților democratice. Extrăgând din experiența secolelor trecute lecții pentru viitor, Thomas Piketty ne  arată că există mijloacele pentru a inversa această tendință. O carte provocatoare, bogată în informații, care ne simplifică extraordinar de mult înțelegerea istoriei economice și ne pune față în față cu lecții dure privitoare la timpurile pe care le trăim. O carte pe care o poţi citi şi ca pe un roman, dar nu când vrei să dormi.

Thomas Piketty, director științific al Școlii de Înalte Studii în Științele Sociale și profesor la Școala de Economie din Paris, este autorul a numeroase studii de istorie și teorie, pentru care a primit, în 2013, Premiul Yrjö Janhsson din partea Asociației Economice Europene.

Volumul „Capitalul în secolul XXI” face parte din colecția CEO Must Read a editurii Litera.

 

Ne puteți urmări și pe Google News