Economii de 32%, dacă plătești cu cardul

Economii de 32%, dacă plătești cu cardul

Utilizarea cardului la comercianți reprezintă, în general, cea mai ieftină metodă de plată în călătoriile în afara țării, potrivit unui studiu MasterCard realizat la nivelul Europei Centrale și de Est și Israel.

Românii care călătoresc în Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% dacă plătesc cu cardul de debit, în comparație cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinație, reiese din studiu. 

De asemenea, pentru a achiziționa produse în valoare de 100 euro în Italia, cumpărarea de valută la casele de schimb din țară ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant. 

În topul ecomiilor se află și Cehia, unde tranzacțiile cu cardul la comercianți au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinații.

Schimburi valutare – aeroporturile, cele mai costisitoare

Pentru românii care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziționarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacțiile cu cardul la comercianți.

Schimburile valutare în aeroporturile din străinătate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care călătoresc în Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decât retragerile de pe cardurile de debit de la bancomatele de la destinație. 

O altă concluzie a studiului este că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din țară presupun costuri semnificative, cu până la 6% mai mari decât plățile cu cardul. 

În plus, această opțiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacții decât cu principalele monede de circulație internațională. 

Achiziționarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior în moneda dorită presupune costuri mai ridicate decât utilizarea cardului, fie ca metoda de plată, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinație, întrucât cardul realizează în mod automat conversia în orice monedă dorită.  

Acesta generează costuri suplimentare mai ales atunci când necesită și schimburi indirecte – în țara de origine într-o monedă de circulație internațională (precum euro sau dolar) și la destinație în valuta țării respective.

Cercetarea a fost realizată analizând principalele destinații de călătorie pentru 7 țări din Europa Centrală și de Est și Israel, respectiv pentru 28 de rute.

Au fost luate în calcul toate costurile plății într-o monedă străină, comparând cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianți internaționali, în raport cu costurile pe care le implică schimburile valutare realizate la case de schimb din țară/destinație sau de la sucursalele băncilor locale, precum și retragerile de la ATM. Studiul a analizat toate tipurile de costuri și taxe, precum comisioanele de tranzacție sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.