Cine se califică pentru pensia de invaliditate

Cine se califică pentru pensia de invaliditate

La finalul lunii mai, 678.083 de persoane primeau pensie de invaliditate în România, potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice

Mai mult de jumătate de milion de pensionari primesc pensie de invaliditate, dintr-un total de 5.100.000. Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice, din totalul de 678.083 de pensionari cu invaliditate, 44.943 sunt încadrați la gradul I, 302.618, la gradul II și 330.552, la gradul III. Pensia medie este de 582 de lei.

Reglementările în vigoare prevăd că, pentru a beneficia de acest tip de pensie, o persoană trebuie să fie încadrată într-un grad de invaliditate prin decizia unui medic expert al asigurărilor sociale.

Pensie de invaliditate primesc acele persoane care și-au pierdut total sau pe jumătate capacitatea de muncă, explică Delia Stanciu, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Brașov. La gradul I sunt încadrați cei care și-au pierdut total capacitatea de muncă și nu se mai pot îngriji singuri. Aceștia au dreptul, pe lângă pensie, la asistent personal - plătit cu 650 de lei pe lună. La gradul II sunt încadrate persoanele care și-au pierdut total capacitatea de a lucra, dar se pot îngriji singure. La gradul III, sunt încadrați cei care și-au pierdut 50% din capacitatea de a munci, care pot lucra 4 ore pe zi.

Stagiul de cotizare nu mai contează

Printre afecțiunile care conduc la pierderea capacității de muncă se numără neoplaziile, schizofrenia, SIDA, accidentul de muncă, bolile profesionale sau cele obișnuite.

Dacă până în ianuarie 2011 legea prevedea că au dreptul la pensie de invaliditate doar acele persoane care au un anumit stagiu de cotizare în sistemul public de pensii și aveau o anumită vârstă, din martie 2013, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, are dreptul la această indemnizație orice persoană peste 18 ani care a a lucrat fie și o zi, deci indiferent de stagiul de cotizare.

Pensia de invaliditate se transformă în pensie pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstei standard

Pensia se calculează prin raportarea venitului lunar al persoanei în cauză la salariul minim pe economie din luna respectivă. „Dacă per soana în cauză a lucrat să spunem doar o lună rezultă un punctaj extraordinar de mic, să spunem 1 leu. Cu toate acestea, potrivit legii, venitul minim garantat nu poate fi mai mic de 400 de lei pe lună. Prin urmare, cuponul de pensie al respectivei persoane va menționa 1 leu la capitolul pensie și 399 de lei la ajutor social”, explică Delia Stanciu. Pensia de invaliditate se transformă în pensie pentru limită de vârstă la împlinirea condițiilor prevăzute de lege. „Dacă pensia pentru limită de vârstă este mai mică decât cea pentru invaliditate, se păstrează cuantumul cel mai avantajos pentru pensionar”, conchide Delia Stanciu.