Traian Băsescu: „Marii actori politici în momentul de față sunt liderii din Justiție”
- Carmen Vintil ă
- 23 iunie 2015, 00:00
Fostul șef al statului și-a exprimat îngrijorarea față de deprecierea capacității instituțiilor de a-și îndeplini misiunea
Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) nu pot fi trași la răspundere pentru vot și opinii, ca și parlamentarii, iar ceea ce fac procurorii intră în scenariul de demolare a instituțiilor, a susținut fostul președinte Traian Băsescu duminică seara la B1Tv. „Suntem un stat în care instituțiile nu merg singure și au nevoie de orientare și românii au nevoie să știe încotro(...) Judecătorii CCR nu pot fi trași la răspundere pentru vot și opinii, ca și parlamentarii. Ce face acum Parchetul, după părerea mea, intră în acest scenariu, întâmplător sau controlat, de demolare a instituțiilor. În ultima perioadă parcă și ambasadele au început să nu mai fie atât de vehemente dacă se întâmplă ceva ce nu e pe placul Parchetelor. Există o certitudine. Lupta anticorupție trebuie să continue. Ea poate continua și altfel decât cu demolări de instituții, dar se preferă varianta asta”, a arătat Băsescu.
„De ce nu-l anchetezi până îl duci în pușcărie?”
Traian Băsescu consideră că a fost un mare adversar al arestărilor preventive și precizează că oamenii trebuie anchetați, dar lăsați să-și exercite funcția. „Când faci harcea-parcea toate instituțiile - Parlament, CCR, Guvern, administrație locală - simultan. Oamenii pot fi anchetați, dar lasă-l să își continue funcția și îl mai chemi în fiecare zi la Parchet să îți mai scrie dacă ai nelămuriri. (...) De ce nu îl anchetezi până când îl duci în pușcărie? Eu am fost un mare adversar al arestărilor preventive, pentru că, practic, îl distrugi pe omul ăla din capul locului înainte de a-l judeca cineva”, a spus Băsescu.
Fostul șef al statului și-a exprimat îngrijorarea față de deprecierea capacității instituțiilor de a-și îndeplini misiunea, arătând că‚ „marii actori politici în momentul de față sunt liderii din Justiție”.
Întrebat dacă a fost surprins că „l-au luat” pe Andrei Chiliman, fostul președinte a răspuns: „M-a surprins foarte tare pentru că îl știu pe Chiliman, e un om bogat și pentru mine a fost o surpriză mare Chiliman”.
„Nu avea nevoie Chiliman să fure bani la câtă avere are, urmare a moștenirilor pe care le-a avut de la familia lui”, a mai spus Băsescu.
Oprea se ține de cuvânt
Dacă ar avea de ales cu cine să lucreze dintre Gabriel Oprea și Victor Ponta, l-ar alege pe cel dintâi, a precizat Tra ian Băsescu. „El (Oprea - n.r.) se ține de cuvânt. Ponta nu se ține de cuvânt. E mincinos”, a arătat fostul președinte. El a mai susținut că vicepremierul Gabriel Oprea își dorește să dețină puterea, dar nu în orice condiții, motiv pentru care merită‚ „o bilă albă’’. „Oprea, deși e foarte orgolios și dornic să fie ministru de Interne, când Geoană a încercat să îi bage pe gât numiri, (...) și-a pus demisia și, salut! Nu spun că nu e potrivit să fim prim-ministru, dar nu știe partea de economie”, a mai spus Băsescu.
Ponta se va întoarce
Băsescu a spus că nu îl consideră vinovat pe Ponta, „va fi atunci când îl va acuza Justiția”. Acesta își va relua mandatul de premier „dacă nu va interveni alt scandal, gen Rompetrol”. Premierul se comportă ca „un om care folosește acum ultimul colac de salvare în speranța că nu va pleca”, a mai spus Băsescu, precizând că el, când era președinte, a cedat mandatul doar timp de două ore, când a fost operat, iar după aceea și l-a reluat. Fostul președinte a mai spus că este neconstituțional gestul premierului de a cere numirea lui Oprea ca prim-ministru interimar și că denotă existența unui „aranjament anterior”. „Eu aș fi avut exigența să îmi trimită și un bilet medical”, a punctat Băsescu.
Un președinte trebuie să-și numească premierul
Fostul președinte a susținut că este necesară modificarea Constituției în vederea lărgirii prerogativelor șefului statului în relația cu prim-ministrul, în contextul coabitării dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta. „Un președinte are infinit mai multă informație decât premierul, spre exemplu în probleme de politică externă, în probleme de securitate, de cooperare cu alte structuri de securitate pe care premierul nu le are. (...) În ceea ce privește coabitarea, trebuie schimbată Constituția, e un președinte ales, lasă-l să își numească premierul, lasă-l să își revoce premierul, dacă tot e ales cum e Iohannis cu 6 milioane de voturi și tu îi spui că nu ai voie să te atingi de premier”, a spus Traian Băsescu.