Cum le-au picat PSD și UNPR moțiunea liberalilor, cu o zi înainte de vot

Cum le-au picat PSD și UNPR moțiunea liberalilor, cu o zi înainte de vot

Parlamentarii PSD și UNPR nu se vor ridica din bănci, iar liberalii nu se așteaptă la mai mult de 200 de voturi pentru dărâmarea guvernului

Decizia PSD și UNPR, de a nu vota în niciun fel la moțiunea de cenzură a PNL, reduce și mai mult șansele ca guvernul Victor Ponta să fie demis azi. Președintele UNPR, Gabriel Oprea, i-a descurajat complet pe liberali, ieri, spunând că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu își vor exercita, probabil, votul, apreciind că Opoziția este cea care va trebui să își arate forța la urna de vot. „Nu cred că ne ridicăm din bancă. E o procedură: prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să îşi arate forţa atunci, la urna de vot. (...) Sunt într- o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte”, a punctat șeful UNPR.

La scurt timp după anunțul lui Oprea și PSD a anunțat, prin Rovana Plumb, că nu va vota la moțiunea de cenzură. „Din respect pentru Parlament, PSD va fi prezent în sală, dar nu va vota. Este treaba Opoziţiei să strângă numărul necesar de voturi”, a spus Plumb.

Practic, prin această decizie, majoritatea parlamentară poate să își controleze mult mai ușor votul - care este secret - și să nu se aștepte la surprize neplăcute.

PNL se așteaptă la maxim 200 de voturi

„Degeaba am negociat noi om cu om și de la PSD și de la UNPR. Așa îi monitorizează mult mai bine, nu au voie să se ridice să voteze. Noi cred că nu luăm mai mult de 200 de voturi”, a precizat un primvicepreședinte PNL, pentru EVZ, care a mai punctat că cel mai probabil, de la liberali vor lipsi 10 oameni. Aceleași surse liberale au afirmat că nici nu este sigur că UDMR, neafiliații și grupul democrat-popular vor vota împotriva guvernului. „Cea mai mare problemă care se conturează pentru România este o izolare treptată, iar o soluţie pentru ieşirea din această situaţie ar fi fost o demisie a premierului Victor Ponta”, a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În ajunul moțiunii, încercând o lovitură de imagine, social-democrații Gheorghe Roman și Marian Avram șiau dat demisia din partid și au anunțat că vor vota moțiunea PNL. Cu toate acestea, matematica parlamentară nu arată deloc bine pentru PNL. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 278 de voturi. Majoritatea parlamentară are 316 de parlamentari, în timp ce PNL are 174 de senatori și deputați, iar UDMR doar 25. Dacă ar strânge sprijinul parlamentarilor neafiliați și ai grupului parlamentar Democrat și Popular, PNL ar mai strânge 43 de voturi. În total, 242 de voturi, dar departe de cele 278 necesare pentru a conduce la căderea guvernului. Mai exact, în cel mai bun scenariu, este vorba de nu mai puțin de 36 de voturi. (A contribuit Carmen Vintilă)

„Criza e la început”

„Suntem la începutul unei crize politice. Am spus-o. Nu sunt vorbe goale. Nu cred că este benefic pentru România o criză prelungită”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea, ieri, la Adevărul Live. Întrebat dacă l-ar susține pe George Maior pentru funcția de premier , Oprea a răspuns: „Şi-a făcut datoria pentru România. A preluat SRI cu o încredere de 10% şi a terminat cu 50%. Şi-a dorit tot timpul să i se spună ambasador. Maior intră în profilul de prim-ministru. Dar acum este Victor Ponta. Lui Ponta i-am dat mai multe sfaturi, l-am crescut politic, i-am botezat copilul. Cred că este un primministru bun și deștept. El îmi este prieten, Maior îmi este prieten. Nu aş vrea să intru în alte scenarii. Nu este corect”. Întrebat, de asemenea, dacă ar prelua funcția de premier, Maior a spus că, „deocamdată este premier Ponta”.

PSD renunță la miting

După ce, miercuri, PNL a renunțat la mitingul de la Palatul Parlamentului, din ziua moțiunii, și PSD a făcut un gest identic. Purtătoarea de cuvânt a PSD, Gabriela Firea, a anunţat că social- democraţii anulează mitingul care urma să aibă loc vineri, când Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură, după ce PNL a renunţat la manifestaţia din aceeaşi zi. „Ne-am gândit că, în momentul în care Opoziţia a anunţat că renunţă la miting, putem să facem şi noi un gest similar, în sensul de a ne întâlni în teritoriu şi la o proximă ocazie şi în Bucureşti. Iar moţiunea, aşa cum a declarat şi premierul, să se dezbată şi să se voteze în Parlament”, a explicat Firea.

Cronologia unei săptămâni de foc

● Vineri, 5 iunie. Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA. Se cere începerea urmăririi penale în cazul său. Președintele Klaus Iohannis îi solicită demisia. La fel co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Fostul președinte Traian Băsescu îi cere și el să plece. „Am fost numit în funcție de Parlament și doar Parlamentul poate să mă demită”, îi lămurește Ponta.

● Duminică, 7 iunie. La Parlament, dis de dimineață, se întrunește Coaliția de guvernare. Victor Ponta anunță la final că nu demisionează, iar partenerii de Coaliție transmit mesaje de susținere.

● Luni, 8 iunie. „În unanimitate, nu doar colegii de la PSD, au fost toți liderii Coaliției aici, vor să continuăm o guvernare care, probabil, merge bine”, a spus Victor Ponta la finalul Comitetului Executiv.

● Marți, 9 iunie. Plenul Camerei Deputaților a respins începerea urmării penale a lui Victor Ponta. Președinta ÎCCJ, Livia Stanciu, a spus că „votul se va reflecta în raportul MCV”. Klaus Iohannis a criticat votul din Parlament și faptul că Ponta i-a îndemnat pe colegii din majoritatea parlamentară să nu voteze cererea Justiției în cazul său. „A ales cea mai proastă variantă”, a spus Iohannis, cerându-i, din nou, premierului să demisioneze.

● Miercuri 10 iunie. Liberalii au renunțat la organizarea unui lanț uman în jurul Parlamentului programat în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură. Oficial, liberalii au spus că renunță pentru că au primit aprobare doar pentru 1.500 de participanți în loc de 5.000, neoficial aceștia nu au putut strânge suficienți oameni.

Vasile Blaga și Alina Gorghiu vorbesc de alegeri anticipate, numai că pentru asta ar trebui să pice la vot, în Parlament, Guvernul de două ori.

● Joi 11 iunie. Doi parlamentari PSD demisionează și anunță că votează moțiunea. UNPR și PSD anunță că se vor abține la votul de la moțiune.