PULSUL PLANETEI. Strategia Militară a Republicii Populare Chineze consacră SUA ca dușman și rival

PULSUL PLANETEI. Strategia Militară a Republicii Populare Chineze consacră SUA ca dușman și rival

Biroul de informare al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a publicat, pe 26 mai, o Cartă Albă a strategiei militare a Chinei.

 Aceasta este primul document de felul său publicat vreodată. Noua strategie militară, deși un prim exercițiu de transparență, este conformă cu învățăturile lui Sun Tzu, care spunea că „întreaga artă a războiului este bazată pe înşelătorie”, iar „adversarul” nu trebuie să fie atât de naiv încât să creadă că armata chineză va dezvălui secretul strategiei sale.

China își clădește întreaga strategie de apărare pe două răni deschise în mentalitatea chineză: influența vestică, manifestată puternic la începutul secolului XIX, care ar fi schimbat cursul politic al Chinei, și consecințele suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acestea se adaugă daunele de imagine suferite ca autor al atacurilor cibernetice globale, cu precădere în SUA.

Carta nu face decât să rezume toate acțiunile chineze aflate în conformitate cu obiectivele trasate de documentul ce e intitulat „Dezvoltarea în condiții de pace”, documentul programatic al CC al PCC: „Nu vom ataca pe nimeni dacă nu vom fi atacați, dar cu siguranță vom contraataca, dacă vom fi atacați. Principalele amenințări nu au origini ideologice, ci puncte cardinale precise: est, sud-est, adică dinspre mare.

Strategia militară dezvoltă teorii ale unor autori chinezi de data recentă, cum ar fi „Visul Chinez” al lui Liu Mingfu, de descurajare a SUA – „creșterea militară a Chinei nu are scopul de a ataca America, ci are rolul de a proteja China dacă aceasta este atacată de America”. Strategia presupune transformarea Chinei într-o mare putere internațională, cu o importantă componentă militară care este „activ-defensivă”. Amenințările tradiționale de securitate au fost dublate de noi amenințări, de la terorism la război cibernetic. Documentul lansează avertismente cu privire la ameninţările la adresa drepturilor şi intereselor maritime ale Chinei.

,,Unii dintre vecini (Japonia, Vietnam, Filipine) derulează acţiuni provocatoare şi își întăresc prezenţa militară în recifele și insulele revendicate de China, ocupate ilegal. Alte ţări (SUA) sunt implicate în afacerile Mării Chinei de Sud, derulând supravegheri din aer şi pe mare împotriva intereselor Chinei”. Astfel, o atenție specială este acordată și unui stat care, „agățându-se de poziția sa de lider mondial, susține alianțe în regiunea Asia-Pacific”, generează noi amenințări hegemonice și metode de neo-intervenționism politic.

Carta Albă 2015 constituie o informare-avertisment referitoare la politica Partidului Comunist Chinez privind apărarea teritoriului și a intereselor chineze. În contextul amenințărilor maritime deja percepute de Statele Unite, insulele artificiale, construite în mod abuziv de către China și contestate de vecinii săi și de SUA, dobândesc și rolul de loc pentru capabilități militare, aeroporturi sau port-avioane naturale, dar și pe acela de poligon de antrenament pentru forțele navale chineze și de avantpost militar.

Dintre toate statele care își declară interesul pentru zona Mării Chinei de Sud, Statele Unite sunt, deocamdată, singurele care au procedat la acțiuni de descurajare a acțiunilor chineze, prin folosirea „pașnică” a capabilităților marinei militare. Pentru moment, răspunsul Chinei s-a rezumat la proteste verbale privind „acțiunile provocatoare” ale marinei americane. Totul, evitând confruntarea directă pe baza descurajării credibile și creșterii capacității militare maritime a Chinei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.