Le Figaro: Problemele judiciare ar putea semnala decăderea lui Ponta, după o carieră rapidă şi inedită
- Andreea Udrea, consultant politic
- 7 iunie 2015, 15:08
Problemele judiciare ale premierului Victor Ponta ar putea semnala erodarea poziţiei politicianului social-democrat care a avut o carieră rapidă şi inedită în istoria postcomunistă a României, comentează Le Figaro, notând că este primul caz în care un prim-ministru este suspectat de corupţie.
"Parchetul anticorupţie din România a iniţiat cercetarea penală a primului-ministru. Şeful Guvernului este doar cel mai recent dintr-o listă lungă de demnitari traşi la răspundere de justiţia română", notează cotidianul francez într-un articol cu titlul "România în război împotriva corupţiei", citat de Mediafax.
"Vineri, procurorii temutei Direcţii Naţionale Anticorupţie au anunţat lansarea cercetării penale împotriva premierului Victor Ponta. Şeful Guvernului social-democrat a respins imediat, pe Facebook, apelul la demisie lansat de şeful statului, conservatorul Klaus Iohannis", adaugă Le Figaro.
"Problemele judiciare ale lui Victor Ponta ar putea semnala decăderea fostei stele în ascensiune a politicii româneşti. Acest fost avocat în vârstă de 42 de ani este primul premier în funcţie al României, una dintre cele mai sărace ţării din cadrul UE, care trebuie să răspundă în justiţie pentru acte de corupţie. Maestru al dublului limbaj, potrivit criticilor, social-democratul avusese o carieră rapidă şi inedită în istoria postcomunistă a României înainte de a înregistra primul eşec în noiembrie 2014. Creditat ca fiind câştigător de toate sondajele efectuate înaintea scrutinului prezidenţial, Ponta a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, care a făcut campanie pentru independenţa sistemului judiciar", comentează Le Figaro.
"De la alegerea în funcţie a lui Klaus Iohannis, un preşedinte auster din cadrul minorităţii germane, DNA colecţionează arestări şi puneri sub acuzare. Cercetarea penală a lui Victor Ponta, suspectat de complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi conflict de interese în perioada în care a fost avocat (2007 - 2011), este cea mai mare lovitură a DNA. Însă nu şi cea mai neaşteptată: membrii familiei lui Ponta sunt vizaţi deja de anchete ale DNA", aminteşte Le Figaro.