Statele Unite plănuiesc să trimită forțe navale și aeriene pentru a asigura libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud, ca măsură de contracarare a acțiunii Beijingului de a construi insule artificiale în zonă.
De câteva luni de zile, Beijingul derulează o acțiune fără precedent de a construi insule artificiale, pe fondul conflictelor teritoriale pe care le are cu mai multe țări din zonă.
Demersurile chineze de a-și spori influența în această regiune maritimă strategică pentru comerțul mondial au produs o îngrijorare serioasă la Pentagon.
Secretarul de stat al Apărării, Ash Carter, a propus desfășurarea în Marea Chinei de Sud de forțe navale și aeriene care să supravegheze navigația în interiorul zonei de 20 de kilometri de recifuri pe care China le construiește în Insulele Spratly.
Dacă propunerea va fi aprobată de guvern, ea înseamnă o provocare directă la adresea pretențiilor teritoriale ale Chinei într-o regiune pe care Statele Unite o consideră ca aparținând apelor și spațiului aerian internaționale, notează Wall Street Journal.
Un oficial american a declarat pentru Reuters:
„Suntem hotărâți să apărăm libertatea de navigație într-o zonă nevralgică pentru comerțul mondial.”
Statele Unite, care susțin că insulele artificiale nu pot fi recunoscute ca teritorii suverane chinezești, ar pute calcula că desfășurarea de forțe în zonă va descuraja acțiunile Beijingului. Există însă și posibilitatea ca demersul american să producă, dimpotrivă, o intensificare a acțiunilor Chinei, ca semn de sfidare la adresa Washingtonului, scrie Wall Street Journal.
Rory Medcalf, șeful National Security College al Australian National University, a comentat pentru Reuters:
„Există riscul ca Beijingul să se folosească de o asemenea desfășurare (militară americană - n.r.) ca un motiv pentru a încerca să sfideze sau să înfrunte Statele Unite.”
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei, Zhu Haiquan a declarat că țara sa deține „o suveranitate ce nu poate fi pusă în discuție” asupra Insulelor Spratly, iar construcțiile țării sale în regiune sunt „raționale, justificate și legale”.
China a extins Insulele Spratly artificial până la o suprafață de 810 hectare, potrivit unor estimări din februarie, cu 200 de hectare mai mult față de anul trecut.
Luna trecută, Jane’s Defence a publicat imagini din satelit care arată că Beijingul construiește o pistă de aterizare pe reciful Fiery Cross, din Insulele Spratly, revendicate și de alte state, precum Filipine și Vietnam.