EXCLUSIV EVZ. Cazul șefei de la CNA. Cum se recuperează prejudiciile făcute de condamnații fără avere
- Virgil Burl ă
- 13 mai 2015, 00:00
Pagubele lăsate în urma unor infracțiuni se plătesc din bunurile celor condamnați și dintr-o cotă parte din veniturile lunare. Șefa CNA ar avea o serie de conturi ascunse pe care s-a pus sechestru
După ce DNA a pus sechestru pe averea șefei Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) se pune întrebarea de unde vor fi recuperate 2,3 milioane de lei, din moment ce Laura Georgescu a declarat un apartament și o mașină fabricată în 2002.
În acest caz particular, potrivit unor surse judiciare, șefa CNA are mai multe conturi ascunse pe care nu le-a consemnat în declarația de avere. În alte cazuri, în care s-a pus sechestru pe bunurile unor inculpați și judecătorii au constatat că trebuie să plătească daunele, se procedează la poprirea pe 1/3 din veniturile celui condamnat. Este cazul colonelulul în rezervă Nicolaie Costache. Condamnat în mai 2014 la patru ani închisoare cu suspendare, pentru că a dat declarații false în vederea obținerii frauduloase de fonduri europene, colonelul Costache trebuie să returneze, împreună cu un complice, 387.000 de euro. După ce i s-a pus sechestru pe două apartemente și două mașini, pentru a recupera paguba integral, judecătorii au decis ca, lunar, să i se oprească o treime din pensie până la stingerea datoriei.
Un caz asemănător a fost semnalat de inspectorii ANAF. Tribunalul Tulcea l-a condamnat pe Nicolae Stănescu la patru ani de închisoare și la plata sumei de 109 milioane de lei, după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală. Deoarece Stănescu nu avea nicio proprietate pe numele său, statul încasează prin poprire o treime din pensia acestuia de 245 lei, adică 81 de lei în fiecare lună.
Ce spune legea
„Diferența până la acoperirea prejudiciului se acoperă din bunurile viitoare, inclusiv veniturile celui condamnat definitiv. Se execută tot ce are pe numele său. Anual, executorul este obligat să se intereseze ce a mai agonisit cel condamnat și să urmărească recuperarea prejudiciului. În timpul vieții i se pune poprire pe veniturile lunare, în general cam 25 % din acestea. În caz de deces, daca cel condamnat lasă bunuri urmașilor, se execută și acestea. Dacă nu lasă nicio moștenire, cazul se închide”, a declarat avocatul Cristian Ene (foto) pentru „Evenimentul zilei”.
FOTO: Cristian Ene