Adrian Sârbu avea dreptul legal să NU poarte cătușe!

Adrian Sârbu avea dreptul legal să NU poarte cătușe!

Nu am primit încă răspuns oficial de la Poliție în care să se precizeze în baza cărei legi, articol din Condul de procedură penală sau reglementări interne un om aflat în arest preventiv trebuie să fie dus la medic, sau în oricare alt spațiu public, doar cu cătușe la mâini.

Am aflat, însă, că Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal prevede în ce situații se impune imobilizarea inculpatului.

Adrian Sârbu este arestat preventiv pentru evaziune fiscală, deci nu i s-a stabilit încă vreo vinovăție și nici fapta de care este acuzat nu este una cu violență. Avea dreptul să fie dus la stomatolog, procedurile au fost legal îndeplinite, așa că nu ar trebui să fie sancțiuni pe latura aceasta.

Iată în baza carui articol din Legea 254 acționează polițiștii care fac escortă:

"Utilizarea mijloacelor de imobilizare

Art. 16 (1) Folosirea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare nu este permisă decât în situații în care alte măsuri de menținere a ordinii și disciplinei în rândul deținutilor nu au dat rezultate într-una dintre următoarele situații: a) pentru a împiedica evadarea în timpul deplasarii deținuților; b) pentru a proteja deținuții de autovătămare sau pentru a preveni vătămarea altor persoane ori producerea de pagube; c) pentru restabilirea ordinii și disciplinei, ca urmare a opunerii sau împotrivirii deținuților la o dispoziție a organelor judiciare sau personalului locului de deținere. (2) Mijloacele de imobilizare ce pot fi folosite în scopul prevazut la alin. (1) se stabilesc prin regulamentul prevăzut la art. 15 alin. (3). (3) Folosirea mijloacelor de imobilizare este permisă numai pe durata pentru care aceasta este strict necesară. (4) Folosirea mijloacelor de imobilizare se face gradual, fără a depăși nevoile reale de imobilizare a detinuților și încetează de îndată ce scopul intervenției a fost realizat. (5) Utilizarea mijloacelor de imobilizare trebuie autorizată în prealabil de către directorul penitenciarului, cu excepția cazurilor în care urgența nu permite acest lucru, situație care este de îndată adusă la cunoștinta directorului. (6) Organele judiciare apreciază cu privire la aplicarea, menținerea sau îndepărtarea mijloacelor de imobilizare, pe durata prezenței detinutilor în fața acestora."

Ne puteți urmări și pe Google News