Polonia își dotează armata, de frica Rusiei

Polonia își dotează armata, de frica Rusiei

Polonia a început un proiect ambițios în domeniul apărării, în valoare de 42 de miliarde de dolari, urmând să se doteze cu un sistem antirachetă, submarine, drone de luptă și transportoare blindate. Și alte state est-europene și-au crescut cheltuielile militare în 2014

Programul de modernizare și echipare a forțelor armate se va întinde pe 10 ani. În același timp, țări vecine se pregătesc pentru o eventuală conflagrație care le-ar putea afecta.

Potrivit ministrului adjunct al Apărării, Czeslaw Mroczek, în aprilie, Polonia a ales compania furnizoare a sistemului defensiv aerian, care va costa circa 10 miliarde de dolari.

Sistemul Patriot al companiei americane Raytheon a fost ales pentru apărarea antirachetă.

Alocări mai mari de la buget

Polonia este țara care cheltuiește pentru armată sume mai mari decât oricare dintre puterile europene: investițiile au crescut cu 13% din 2013 în 2014, ajungând la 2,1% din PIB (circa 9,9 miliarde de dolari) anul acesta. Creșterea acestor cheltuieli este, cu siguranță, o reacție la criza din Ucraina. Polonia este unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, care consideră Rusia un agresor și o amenințare la adresa Europei. Fostul președinte polonez, Lech Walesa, a cerut puterilor occidentale să „sperie” Rusia cu arme nucleare.

Varşovia a optat pentru elicopterul Caracal EC725 al grupului Airbus Helicopters, în detrimentul gigantului american Sikorsky, într-o licitaţie estimată la 2,5 miliarde de euro, pentru alegerea unor elicoptere multirol.

Elicopterul va fi testat în Polonia, înainte de semnarea unui contract, la sfârşitul acestui an, potrivit oficialilor de la Varşovia.

Airbus Helicopters nu are în Polonia o uzină, dar are, la Lodz, un centru de cercetare şi dezvoltare, care va angaja 100 de ingineri.

Varşovia vrea ca alegerea aparatelor să fie avantajoasă pentru industria sa şi cea mai mare parte a producţiei să se desfăşoare în Polonia.

Alt stat membre NATO care a alocat 2% din PIB armatei, în 2014, este Estonia. Tallinul vrea să crească cu 7,3% cheltuielile militare în acest an. Letonia și Lituania și-au mărit și ele bugetul pentru apărare, anul acesta, cu 14,9%, respectiv 50%.

Armată modernă peste Prut

Republica Moldova intenționează să își modernizeze armata prin achiziție de tehnologie, în special echipament de artilerie, și să înființeze o nouă bază militară, a dezvăluit Viorel Cibotaru, noul ministru al Apărării din guvernul de la Chișinău, citat de Deutsche Welle. Obiectivul necesită însă sprijinul partenerilor externi care, crede ministrul, vor fi interesați de eficientizarea armatei moldovenești, dat fiind actualul contextul regional de securitate. Astfel, până în 2018, armata Republicii Moldova va dispune de o nouă bază militară, care va arăta total diferit față de „vechile barăci sovietice”. Armata Republicii Moldova are în prezent 5.300 de militari, dar poate mobiliza în situații de criză până la 700.000 de recruți. În Transnistria sunt 7.500 de militari, alături de cel mult 2.000 de soldați ruși.