CIA a vrut să se folosească de romanul lui Boris Pasternak, „Doctor Jivago”, în lupta cu propaganda sovietică.
Agenția americană de informații a declasificat 99 de documente care demonstrează planul CIA de a publica „Doctor Jivago” în rusă încă din anul 1958, pentru a arăta neajunsurile vieții în Uniunea Sovietică.
În plin Război Rece, Moscova a refuzat să publice romanul lui Boris Pasternak, considerându-l prea critic față de stalinism și de societatea sovietică.
CIA a văzut în cenzura sovietică o oportunitate. Într-o telegramă datată 27 martie 1959, agenția notează:
„Credem că Dr. Jivago poate fi o excelentă trambulină pentru discuțiile cu sovieticii pe tema ‘Comunism versus Libertate de expresie’.”
Documentele detaliază cum romanul a fost publicat în rusă la Haga și introdus clandestin în URSS prin diferite canale. Cartea a fost distribuită și sovieticilor aflați în străinătate.
De asemenea, documentele CIA mai arată cum Uniunea Scriitorilor din URSS - care îl găzduia pe Boris Pasternak, așa cum o făcea și cu alți scriitori - l-a atacat pe acesta pentru faptul că și-a publicat cartea în străinătate.
Faptul că Pasternak a câștigat în 1958 premiul Nobel pentru Literatură nu făcea parte din planul CIA, dar nu a făcut decât să-l servească. „O lovitură pentru toți cei care încă mai susțineau că sovieticii se bucură de libertate de expresie”, se spune în documentele declasificate.